КЕВР настоява: Да се завърши интерконекторът България-Гърция до края на 2021, в противен случай - санкции

Високите цени на емисиите въглероден диоксид са другият фактор, който влияе на цените на тока, посочи Иван Иванов

Иван Иванов

Иван Иванов

До 31 декември да завърши строителството на Интерконектора България - Гърция - ако това не бъде направено, строителят да понесе своите санкции, които са по 90 хил. евро на ден. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС", предаде Агенция "Фокус".

"Ще започна с това какво регулаторът счита, че е необходимо да бъде подкрепено от България на тази среща. Преди всичко двата основни фактора, които наистина натежават и предизвикват такова силно увеличение на цената на електроенергията са високите цени на природния газ, невероятно увеличени от три до четири пъти спрямо тези отпреди една година и високите цени на емисиите въглероден диогсид. 

По отношение на високите цени на природния газ - уви, Европа е почти изцяло зависима от външни по отношение на Съюза доставчици, Норвегия по призива на ЕС увеличи своите доставки и би трябвало други доставчици, аз направо ще кажа преди всичко Руската федерация, ако увеличи своите доставки може би с пускането в действие на "Северен поток 2", което би трябвало да се ускори, би намалило цената на природния газ в следващите месеци. 

Разбира се, от важно значение е да се увеличат и доставките на втечнен природен газ, защото съюзници на ЕС би трябвало да окажат определено съдействие", каза още Иван Иванов.

"По отношение на втория показател - това са високите цени на емисиите въглероден диоксид. Там ключът е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира платформата за търговия с емисии. Ако на тази платформа, се увеличат количествата на предлаганите въглеродни емисии, това по естествен път ще намели и тяхната цена. Това особено е важно за България предвид обстоятелството, че почти 47 % от нашит емощности са термични централи", коментира Иван Иванов.

"Относно въпросите, които бяха разгледани в национален аспект, искам да отбележа какви са действията на регулатора и какви са неговите позиции в няколко аспекта. По отношение на природния газ, защото стана сериозна тема за обсъждане, българския регулатор е изпълнил всичките предявени изсиквания към него, с оглед да се ускори българо-гръцкия интерконектор. Ние вече завършваме лицензирането на "Ай Си Би Джи" като търговец за пренос на природен газ. Веднага след като постъпи заявление, ще разгледаме и сертифицирането на оператора като преносен оператор през този интерконектор. Особено важно е да бъдат спазени две ключови дати. До 31 декември да завърши строителството. Ако това не бъде направено, строителят да понесе своите санкции, които са по 90 хил. евро на ден и второ, до 30 юни да бъдат завършени всичките тестове и разрешения така, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да заработи. Ако това не бъде изпълнено, това ще бъде само в ущърб на нашата енергетика и икономика като цяло", допълни още Иван Иванов.