КЕВР отсвири критиките на екоминистъра Асен Личев

Асен Личев

Асен Личев

Скандалът във ВиК сектора се разраства. КЕВР отговори на обвиненията на екоминистъра. Вчера Асен Личев изнесе данни за източване на ДДС и изкуствено вдигане на цените на водата и определи Комисията за енергийно и водно регулиране като „вредна” за България.

„Най-вредното за водния сектор и услугата ВиК е съществуването на КЕВР”, заяви Асен Личев.

Острите критики, които екоминистърът отправи към КЕВР, не останаха без коментар. Регулаторът отговори с писмено становище, в което се казва, че цените във ВиК сектора се сформират според българските закони и европейските стандарти. От КЕВР твърдят още, че защитават интересите на потребителите и ги пазят от злоупотреби.

Противоречие имало и в начина, по който се сформира цената на водата у нас, твърди екоминистърът.

„Това е една формула, която стимулира ВиК компаниите да имат по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената им става по-голяма”, обясни Асен Личев. „При недобросъвестно отношение е възможно”, обясни Атанас Паскалев, съветник на регионалния министър.

„Имат големи загуби нашите ВиК, така че е възможно да има някаква спекулация. Тази формула е балансирана, защото, ако намалим загубата на вода, ще намалим разходите за ел енергия, за реагенти и хора, които ще работят там”, обясни Паскалев.  

От принципала на ВиК-дружествата - регионалното министерство, отново прехвърлиха топката към КЕВР.

„Институцията, която трябва да каже дали е с висока цена, или ниска цена, е нашата Комисия за енергийно и водно регулиране”, каза Паскалев.

От министерството коментираха и обвиненията на Асен Личев, че ВиК дружествата у нас не отчели пред държавата, а „откраднали” ДДС в размер на 11 милиона лева годишно.

„Не бих могъл да кажа колко е, но в края на краищата, когато имаме фактура за водата, която сме консумирали, тя е с ДДС”, коментира Паскалев.

А от Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че нямат отношение към начисляването на ДДС в цената на водата за потребителите или към внасянето му в държавната хазна.