"КГБ: Истинската история на съветските тайни служби" вече и на български

Разказ за терор, пропаганда, дезинформация, вътрешен и външен шпионаж, тайните служби – машината за контрол на СССР и Русия – тогава и днес

"КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" на френския журналист Бернар Льоконт вече може да се прочете на български език – един разказ за терор, пропаганда, дезинформация, вътрешен и външен шпионаж, тайните служби – машината за контрол на СССР и Русия – тогава и днес.

"Истинската история на съветските тайни служби" може да прозвучи на пръв поглед малко гръмко, защото това не е цялостна хронологична история на тайните служби. Това са 16 епизода и всеки един от тях може да се превърне в шпионки трилър, но същевременно тези епизоди са разказани много документирано, много подробно, много проверено. Бернар Льоконт казва в самия предговор, че е много трудно да се пише за съветските тайни служби, защото много документи не са достъпни и защото става дума за един свят на измамата, на фалшивата информация, на лъжата . Той казва, че всяко нещо, което е написал, е проверено, засечено от множество източници и по много начини. И си личи, че е точно така", казва Гриша Атанасов, преводач на книгата, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" и водещ на предаването "Книги завинаги" по "Алма Матер".

"Точно това доказват тези 16 епизода. Още от раждането на ЧК, от времената  на Дзержински и Ленин, от времето на борбата с враговете на народа проличава, че ЧК ще бъде не просто инструмент на Комунистическата партия, както смятахме, а ще бъде една много голяма самостоятелна сила, която ще управлява, в известен смисъл, през цялата история на СССР до неговото разпадане", казва още преводачът.

"Ние ще съберем непоколебими другари, без угризения, готови да се жертват за спасението на революцията". В това изречение на Дзержински вярно е само "без угризения", поне това доказва Бернар Льоконт. Това са истини, които нашето поколение откри малко късно. "Без угризение" означава поръчкови убийства, означава кражби, оргии, грабежи… Всичко това го има тук още от зараждането на  тези тайни служби", коментира той.