Киев настръхна: Русия разполага ядрено оръжие в Крим

Създадена е триада - морски, авиационни и брегови компоненти, алармира бивш командващ военноморските сили

Русия разполага в Крим тактическо ядрено оръжие и увеличава броя крилати ракети на корабите от Черноморския си боен флот. Това заяви на пресконференция в Киев бившият командващ военноморските сили на Украйна в периода 2014-2016 г. вицеадмирал Сергей Гайдук, цитиран от руски медии. 

Гайдук наблегна на това, че Русия е започнала да разгръща в Крим тактически ядрени оръжия. 

"Създадена е триада - морски, авиационни и брегови компоненти, които са способни да използват ядрено оръжие", обясни той. 

Бившият командващ на украинските ВМС добави, че Русия в своята морска доктрина до 2020 г ясно е определила приоритетните си действия и отчетливо е разписала мястото и ролята на Черноморския флот в решаването на геополитически проблеми и постигането на националните си интереси чрез силови методи. 

Според неговите твърдения, от момента на присъединяването на Крим Москва е увеличила сумарния залп на крилатите ракети "Калибър" (броя ракети, които могат да бъдат изстреляни едновременно, бел. ред.) на корабите от Черноморския флот. 

"Ако през 2014 г техният брой беше нула, през 2018 г той е 40, а Русия има амбициозните планове към 2020 г да доведе техния брой до 168. Това е реална заплаха за националната ни сигурност", заяви вицеадмирал Гайдук. 

(източник: Епицентър.бг)