Киев официално обяви: Русия се изтегля от някои позиции срещу Херсон

Това е първият официален украински доклад за руско изтегляне от основната фронтова линия в Южна Украйна

Русия е изтеглила някои войски от градовете на противоположния бряг на река Днепър срещу град Херсон. Това е първият официален украински доклад за руско изтегляне от основната фронтова линия в Южна Украйна. Това съобщава украинската армия, предава news.bg.

В изявлението се дават само ограничени подробности и не се споменава никакви украински сили да са преминали Днепър. Украински официални лица също така подчертаха, че Русия е засилила обстрела през реката, което отново доведе до спиране на тока в Херсон, където електроснабдяването едва започна да се възстановява близо три седмици след като руските войски напуснаха града и избягаха през реката.

Откакто Русия изостави Херсон миналия месец, девет месеца след нахлуването й в Украйна, реката сега образува целия южен участък на фронта.

Русия вече нареди на цивилните да напуснат градовете в рамките на 15 км от реката и изтегли гражданската си администрация от град Нова Каховка на брега на реката. Украински официални лица по-рано казаха, че Русия е изтеглила част от артилерията близо до реката към по-безопасни позиции по-далеч, но досега не са съобщавали, че руските сили напускат градовете.

"В селището Олешки се наблюдава намаляване на броя на руските войници и военна техника", казаха военните, имайки предвид населеното място срещу град Херсон, от другата страна на разрушения Антоновски мост над Днепър.

"Вражеските войски бяха изтеглени от определени населени места в Херсонска област и разпръснати в горски ивици по протежение на участъка от магистралата Олешки - Голая Пристан", се казва в съобщението, което визира 25-километров участък от пътя през крайречните градове, разпръснати в гората на брега срещу град Херсон.

В съобщението се казва, че повечето от руските войски в района са наскоро мобилизирани резервисти, което предполага, че най-добре обучените професионални войски на Москва вече са го напуснали.

Ройтерс не може независимо да потвърди доклада.

Нови сирени за въздушна тревога прозвучаха отново в Украйна в четвъртък, но досега няма съобщения за ракетни удари и предупреждението беше отменено.

Последният залп от ракетни удари миналата седмица прекъсна отоплението и електричеството за милиони украинци, а президентът Володимир Зеленски предупреди сънародниците си да очакват скоро нова вълна от ракетни удари.

Руският външен министър Сергей Лавров защити тези удари в четвъртък, като каза, че Москва атакува гражданската инфраструктура на Украйна, за да попречи на Киев да внася западни оръжия. Той не обясни как подобни атаки могат да постигнат тази цел.

"Ние деактивираме енергийни съоръжения (в Украйна), които позволяват на Вас (Запада) да напомпвате смъртоносни оръжия в Украйна, за да убивате руснаци", каза Лавров.

Киев каза в четвъртък, че последните залпове са включвали стари руски ракети, способни да носят ядрени бойни глави, изстреляни без взривен товар, очевидно за да отвлекат вниманието на украинската въздушна отбрана.