Киевският и Всеукраински Митрополит Епифаний I се поклони в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград

Духовникът очаква Св. синод в София да признае църквата му

Киевският и Всеукраински Митрополит Епифаний I  в  желязната църква в Цариград

Киевският и Всеукраински Митрополит Епифаний I в желязната църква в Цариград

Негово Блаженство Господин,  Епифаний I - Митрополит на Киев и цяла Украйна, след посещението си при Светия Отец Папа Франциск в Светия Престол във Ватикана и след изказванията си пред двете Камари на Италианския парламент и удостояването му от президента на Италианската Република за героизма му в поддържане духа на Украинския народ срещу руската агресия в неговата страна извърши официално поклонение в Българската Желязна църква "Св. Стефан", на Златния Рог в Истанбул.
Украинският първойерарх преди аудиенцията си при Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I в Патриаршията във Фанар се поклони и помоли в храма на българската общност към Архиепископията на Константинопол, където бе посрещнат едновременно от свой сънародник и българин - Архимандрит Харалампий, който по майка е украинец от унищожения от кремълската инвазия - гр. Луганск.

Подкрепяният от целия цивилизован свят Киевски и Всеукраински Митрополит Епифаний I, покланяйки се на мощите на първия мъченик за Христовата вяра - св. архидякон Стефан отправи молитва и апел Българският народ да продължи да подкрепя многострадалния народ на Украйна, подлаган на геноцид от режима в Москва и час по-скоро първородната Църква-Дъщеря на Вселенската Патриаршия в Константинопол - посестримата на Православната църква на Украйна, а именно - Българска православна църква час по-скоро да извърши каноническия акт на приемане и вписване в диптисите посоченото, съобразно Томоса на Вселенския Патриарх поменаване на

единствено каноничния Предстоятел на православтите християни в Украйна

Митрополит Епифаний е изразил задоволство от добронамереността на българските архиереи от Българския Свети Синод по този особено важен днес исторически въпрос от висш канонически порядък, а така също и от категоричната подкрепа за Православната църква на Украйна от политическите формации ГЕРБ - СДС и Демократична България, но и на всенародното признание на правото на Народа на Украйна да има своя абсолютна църковна автокефалия.
Наскоро в Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул бе и експремиерът Борисов, който там бе удостоен от Йерусалимската Патриаршия с Кръст на Йерусалимския патриарх Кирил, който пръв е подкрепил автокефалията на БПЦ още в 1872 г. за отношението му към страдащия днес православен украински народ.
Митрополит Епифаний I се надява в най-близко време да се поклони и на светините в България и да изпроси небесната закрила на светиите, просияли на българска земя за своите сънародници, нападнати жестоко и безмилостно от страна, наричаща се християнска и православна.

Вселенският патриарх Вартоломей I даде аудиенция в Тронната зала на Свещения Център на Православието на Киевския и Всеукраински Митрополит Епифаний I веднага след неговото посещение в Българската Желязна църква в Константинопол, Истанбул.

С благословението на Божественейшия и Всесветейши Вселенски Патриарх Вартоломей I на напрестолното Св. Евангелие на български език, подарено от него лично на Българския Железен храм при бългаската общност в Града на Босфора, между неговия подпис и този на Бойко Борисов, който е причина президентът на Р. Турция Реджеп Тайип Ердоган да възстанови изцяло перлата в короната-митра на Цариградския патриарх подпис положи днес Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна Митрополит Епифаний I.
Свещеният Акт се състоя в Синята зала на Св. Богородица, където е подписан Акта за вдигане на схизмата на Българската църква и е предоставен Томос за автокефалия на Църквата на България до Евангелието, подарено от Българския екзарх Стефан I на Вселенския патриарх Вениамин през 1945 г.