Ким Чен Ун показа на парад "най-мощното оръжие в света"

Работещата ракета за ядрена подводница позволяваи на Пхенян да предприеме изненадваща атака от място по-близо до САЩ

Ядрено въоръжената Северна Корея разкри нова балистична ракета за изстрелване от подводница по време на военен парад в Пхенян, в демонстрация на сила дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ.

Представянето й се случва след конгреса на управляващата Работническа партия, където лидерът Ким Чен Ун определи САЩ като "най-главния враг на страната", цитира „Нешънал“.

Ким ръководеше парада в четвъртък вечерта облечен в черно кожено палто и кожена шапка, докато наблюдаваше пехотни войски, артилерия, танкове и полет с въздухоплавателни средства, оформящи числото осем за отбелязване на партийното събрание.

"Най-мощното оръжие в света, балистични ракети за изстрелване от подводница, навлязоха на площада една след друга, демонстрирайки твърдо мощта на революционните въоръжени сили", съобщи официалната агенция KCNA.

Най-малко четири такива ракети с черно-бели конуси преминаха покрай аплодиращите ги тълпи на площад Ким Ил Сун.

Ракетите са "най-доброто ядрено оръжие на Севера", каза Парк Уон Гон от Глобалния университет Хандонг в Южна Корея.

Северът преди е показвал по-малки ракети от този тип и е излъчвал кадри от тестово изстрелване, но не е ясно дали тази ракета е била изстрелвана от подводница или подводна платформа.

Работещата ракета за ядрена подводница ще бъде стратегически променяща играта, позволявайки на Пхенян да предприеме изненадваща атака от място по-близо до САЩ или да нанесе удар, дори ако сухопътните й сили са унищожени.

На конгреса Ким заяви, че Северът е изпълнил плановете си за ядрена подводница, но тя е на години далеч от въвеждане в експлоатация.

Анализатори казват, че Северът използва партийната среща и военната демонстрация, за да изпрати на входящата администрация във Вашингтон внимателно обмислено послание за сила в опит да извлече отстъпки.

KCNA заяви, че парадът включва ракети с "мощна ударна способност за цялостно унищожаване на враговете начин извън територията" - което предполага обхват, простиращ се извън Корейския полуостров.

Изображенията показаха обект, което изглеждаше като нова балистична ракета с малък обсег на твърдо гориво - които са по-мобилни и по-бързо разгръщащи се от версиите с течно гориво.

„Те биха искали да разберем, че стават все по-опитни с по-големи ракети-носители с твърдо гориво“, написа в Туитър Анкит Панда от фондация „Карнеги“.

Лидерът на Северна Корея и Доналд Тръмп имаха бурни отношения, разменяйки си взаимни обиди и заплахи за война, преди необикновена дипломатическа акция, включваща срещи на върха и изявления за любов от заминаващия си президент на САЩ. Но е постигнат малък съществен напредък, тъй като процесът е в задънена улица, след като срещата на върха през февруари 2019 г. в Ханой се разпадна.

Северът е под няколко международни санкции заради забранените си ядрени оръжия и програми за балистични ракети, които постигнаха бърз напредък по времето на Ким и които според него трябва да защитават от евентуално американско нашествие. В същото време той е под самоналожена коронавирусна блокада, след като затвори границите си миналия януари, за да се предпази от вируса, увеличавайки натиска върху умиращата икономика.

Смяната на американското ръководство е предизвикателство за Пхенян. Байдън се свързва с подход на "стратегическо търпение" в администрацията на Обама и характеризира Ким като престъпник по време на президентските дебати. Очаква се Вашингтон да се върне към по-ортодоксални дипломатически подходи по времето на Байдън, като настояване за значителен напредък в преговорите на работно ниво преди срещата на върха на лидерите.

"Беше много добре изчислено", каза проф. Парк. „Ким Чен Ун все пак изпрати съобщение за ядрените способности и военните сили на Севера. Ким показва, че ако встъпващата администрация на Байдън не премахне "враждебните си политики" срещу Севера до степен, която Ким иска, това е пътят, по който Северът е готов да поеме." /БГНЕС