Кирил Домусчиев: В извънредно положение депутатите трябва да са на фронтовата линия

Кирил Домусчиев

Кирил Домусчиев

България може би е първенец в целия Европейски съюз по мерките, които взе за ограничаване на заразата. Те са не само навремени, но и ефективни. Резултатите и статистиката го показват. Трябва да сме реалисти. На всички е ясно, че няма да излезем бързо от карантината и проблема с коронавируса. Не смятам, че в България има индустриалец, който да не се готви сериозно за един по-дълъг период на извънредно положение, завява в интервю за Блиц българският бизнесмен и индустриалец Кирил Домусчиев, който наскоро преодоля коронавируса.

"За мен е несериозно българският парламент да не се събира. Тези хора получават заплати, избрани са от нацията и в едно такова извънредно положение те трябва да са на фронтовата линия заедно с лекарите, медицинските сестри и полицаите. Депутатите трябва да работят заедно с всички хора, които в момента работят по заводите и продължават да произвеждат продукция, храна и суровини. Народните представители са лицето на нацията и трябва да работят, и то най-вече по отправените им критики за Закона за извънредното положение, за да направят съответните корекции. Едно от безумията, които сътвориха, е да премахнат наказателните лихви при просрочие на задължения. В момента се създава една огромна вътрешна задлъжнялост, защото никой вече не плаща за доставка на стоки и услуги. Създадена е ситуация, при която да не могат да се налагат и запори. Много фирми ще фалират точно заради тази глупости, тъй като не могат да си получат парите!", посочва Домусчиев.

По думите му, средствата, които отделя държавата в един начален етап на борба с пандемията и икономическата криза, не са никак малко. "Проблемът е начинът, по който тези средства ще бъдат разходвани и употребени за подкрепа и стимулиране на българската икономика. Той трябва да бъде възможно най-ефективен. Факт е, че работодателските организации подкрепиха решението за предоставяне на 500 млн. лева за допълнителните средства за заплати на медици, полицаи и хората на първа линия за борба с коронавируса.  Също така подкрепихме отпускането на ресурс за раздаване на кредити през ББР и решението на правителството за неувеличаване на заплатите на държавната администрация, която често пъти създава повече бюрокрация, отколкото работа върши. Това са все положителни мерки."

Според него мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса по посока на запазване на работните места е нещо, което работодателските организации, включително и синдикатите, не подкрепят. "Смятаме, че тази мярка няма да работи", категоричен е Домусчиев.

За предложението на финансовия министър Горанов за осигуряване на буфер в бюджета чрез взимане на заем до 10 милиарда лева бизнесменът е на мнение, че е напълно достатъчно като решение и би подпомогнало в достатъчна степен българската икономика.

"Да се надяваме, че няма да се стига до разрастване на кризата и че по-бързо ще излезем от тази ситуация. Оптимист съм, че ще се справим с кризата за няколко месеца и ще започнем да живеем нормално", завършва Домусчиев.