Кирил Петков: Чуждите инвеститори нямат интерес към България заради корупцията, изчистването минава през реформи на КПКОНПИ

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

"Чуждите инвеститори нямат интерес към България заради високите нива на корупция". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на редовния петъчен парламентарен контрол. "България има най-ниските данъци в ЕС, имаме добра фискална позиция, ниско ниво на заеми. Затова и би трябва да имаме голям инвеститорски интерес. Но нивата са ниски и причина номер 1 е корупцията. Това е притеснението на всички големи инвеститори и блокира влизането им в България. Ние смятаме, че с нашата политика за нулева корупция това да спре веднъж за винаги. И тогава ще видите как потенциалът на България ще се развие", обяви Кирил Петков от трибуната.

Той допълни, че другото важно обстоятелство, което блокира инвеститорския интерес към страната ни е липсата на добра инфраструктура.

"През 2020 година не е имало нито едно писмо с намерение за инвестиция от търговски компании. Имаме над 600 писма за инвестиционни намерения само за 50 дни. Ще направим правилната инфраструктура приоритетно и ще премахнем корупцията. Тогава ще използваме и че имаме ниски данъци, за да убедим фирмите, че България е добро място за инвестиции", обясни още премиерът. Петков обясни още, че изчистването на корупцията минава през реформи на КПКОНПИ.

"Чакайте и следете, вярвам, че ще ви учудим и ще получите повече, отколкото очаквате", завърши министър председателят, подчертавайки, че ръководеното от него правителство работи само от 20 дни.