Петков скандализира ученици и родители: Знаят повече песни на Хазарта, отколкото стихотворения, с него ще им е по-интересно и ще успеят в живота

Кирил Петков

Кирил Петков

Кирил Петков направи уникално заключение и обясни пред Нова НЮЗ защо са избрали от "Продължаваме промяната" да поканят рапъра Ицо Хазарта за депутат. Според бившия служебен министър на Румен Радев, децата не знаели три стихотворения наизуст в седми клас, но щели от раз да запеят парчетата на Христо Петров. 

"Той има три деца и това е най-важната тема за него - образованието. В момента следучилищната дейност трябва да е направена по много различен начин. Първокласниците, които влизат в училище, трябва да са адекватни на пазара на труда до 2080 г. Това означава, че уроците, които трябва да си научат в нормалната училищна дейност, да могат да комуникират добре, да работят в отбори, да правят презентации. Новите умения, които изисква средата, са свързани с комуникацията и тези хора да бъдат членове на обществото. Ако питате един седмоклласник да ви каже три стихотворения наизуст, едва ли ще го направи. Ако го питате да изпее 3 от песните на Ицо Петров, ще го направи. Ако правилната комуникация се вкара в следучилищната дейност и се даде на хората да са креативни, на децата да им стане по-интересно, аз съм убеден, че ще имат умения, които ще им трябват на пазара на труда. Това, което съм назубрил в един от най-добрите университети, не ми е толкова важно", коментира Петков. 

Изказването му пред медията скандализира и самата водеща Лора Инджова, която го попита дали сериозно мисли да предлага рапъра за отговорник по образованието, след като дори няма висше. Родители и ученици също се възмутиха в социалните мрежи и призоваха бившия икономически министър на дуел по български език и литература. Учители също скочиха и попитаха, дали в уроците, вместо класически произведения, ще трябва да пускат творчеството на "Ъпсурд", вместо да запознаят учениците с шедьоври на Бах, Моцарт и Бетовен.