Нова опасна зараза: Трета степен на тревога в Китай заради доказан случай на бубонна чума*

Има поне още 20 подозрителни, които предстои да бъдат изследвани

Здравните власти в град в северните части на Китай биха трета степен на тревога заради регистриран случай на бубонна чума, съобщиха световните агенции.

По информация на местния здравен инспекторат в неделя е бил хоспитализиран мъж, който впоследствие е бил диагностициран със заболяването. На този етап пациентът е изолиран в болницата, като за него продължават да се полагат грижи. От лечебното заведение определиха състоянието му като стабилно.

Освен този потвърден случай, има поне още 20 подозрителни, които предстои да бъдат изследвани.

Степента на тревога ще продължи до края на годината, за да бъдат овладени всички евентуални огнища на разпространение на заразата.  Ловът и яденето на диви животни е забранено до второ нареждане.

***

* Ендемичното огнище на чумата е Средна Азия. Там тя се разпространява сред полските гризачи. От време на време нейни щамове успяват да се прехвърлят върху хора и в миналото са причинявали епидемии.

Пътища на предаване

Чумата се предава по три основни пътя:

Дихателен
При него чумните бактерии попадат в белите дробове, след като бъдат вдишани. Във въздуха попадат обикновено с пръските от кашлицата на заразени болни, по-рядко с вдигнат прах.

Хранителен
При него чумните бактерии се приемат през устата със заразена храна или вода. Храната най-често може да бъде заразена чрез пипане от заразени хора или полазване/нагризване от заразени гризачи. Водата може да бъде заразена от попадане в нея на заразени гризачи или от просмукване на фекални води, заразени с бактерията.

Пряк
При него бактериите попадат в организма чрез ухапване от заразено насекомо, най-често бълха.
Когато смуче кръв от болен, бълхата поема заедно с кръвта и чумни бактерии. След всмукването кръвта попада в хитиновото предстомахче на бълхата (специален орган, подобен на торбичка с много хитинови гънки в нея), където кръвта се съхранява до последващо смилане. Чумните бактерии се размножават там бързо и запушват предстомахчето, образувайки т. нар. чумна запушалка. Достъпът на кръв към стомаха на бълхата спира, тя огладнява и се опитва да смуче отново кръв. Тъй като предстомахчето е запушено, тя обаче повръща всмуканата кръв обратно в раната, заедно с отмити от чумната запушалка бактерии.
Различните видове бълхи са различно опасни. Отбелязан е паралел между нагънатостта на предстомахчето и способността на съответния вид да заразява. Най-опасна е плъховата бълха.

Форми на заболяването

Кожна форма
При заразяване, чрез ухапване от бълха, първата реакция на организма е образуване на пъпка. Това е т. нар. кожна форма на чумата. Ако не се развие по-нататък, тя преминава без лечение. В 9% от случаите обаче тя се развива в следващата форма – бубонната чума.

Бубонна форма
При нея чумната бактерия преодолява защитата на кожата и стига до следващия „отбранителен рубеж“ на организма – лимфните възли. Там тя се размножава и ги възпалява, те се подуват и срастват в характерни пакети – бубони.

Без лечение смъртността от бубонната чума е около 90% (това е и причината тя да е споменавана като страшната чума от легендите – след нея остават 10% оцелели, които разказват). При навременно, категорично антибиотично лечение прогнозата ѝ е добра.

Чревна форма
Развива се след заразяване по хранителен път. Чумната бактерия прониква през чревните стени и се размножава в тях.

Без лечение смъртността от чревната форма на чумата е 100% – в историята на медицината няма документиран случай на самостоятелно оздравяване от чревна чума. С навременно и агресивно антибиотично лечение прогнозата ѝ е по-скоро добра, в по-тежките случаи е съмнителна.

Белодробна форма
Развива се първично след заразяване по въздушно-капков път или вторично, след разпространяване на инфекцията от съседни лимфни възли при бубонната форма. Чумната бактерия се загнездва в стените на белодробните алвеоли и се размножава в тях, разрушавайки ги. Те са идеалното място за размножаване на чумната бактерия в човешкия организъм.

Сред инфекциозните болести белодробната чума е „експресният влак на смъртта“. До не повече от 2 часа от заразяването болният започва да кашля (и да пръска чумни бактерии). Често инфекцията прояжда стената на белодробен кръвоносен съд и първият симптом е белодробен кръвоизлив (ако съдът е по-голям, кръвоизливът може да бъде и смъртоносен). Дори без кръвоизлив състоянието продължава да се влошава много бързо.

Без лечение смъртността от белодробна чума е 100% в срок от часове до минути от първите симптоми. При моментално и агресивно лечение с мощни и бързодействащи инжекционни антибиотици, по възможност в комбинации, прогнозата е съмнителна; във всички останали случаи е безнадеждна.

Септична форма
При белодробната чума пациентът най-често не доживява до етапа, на който чумните бактерии навлизат в кръвотока и започват да се разпространяват с него из целия организъм. При бубонната и чревната чума обаче такъв етап има. Прогнозата при него е като правило безнадеждна, дори при лечение.