Китай предупреди Тайван с "война"

Китай втвърди езика си към Тайван, предупреждавайки след наскоро засилените военни дейности край острова, че „независимостта означава война“ и че въоръжените му сили действат в отговор на провокация и чужда намеса, предава Reuters, цитирана от "Фокус"

Тайван, за който Китай твърди, че е част от неговата територия, съобщи за множество китайски изтребители и бомбардировачи, навлезли в югозападната зона за идентификация на ПВО миналия уикенд, което накара Вашингтон да настоява Пекин да спре да оказва натиск върху Тайван.

Китай вярва, че правителството на Тайван движи острова към официално обявяване на независимост, въпреки че президентът Цай Инг-вен неведнъж е казвал, че това вече е независима държава, чието официално име е Република Китай. Попитан на ежемесечен брифинг за последните дейности на военновъздушните сили, говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Цян каза, че Тайван е неразделна част от Китай.

„Военните дейности, извършвани от Китайската народноосвободителна армия в Тайванския проток, са необходими действия за справяне с текущата ситуация в сферата на сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност“, каза той.

„Те са тържествен отговор на външната намеса и провокации от силите на „тайванската независимост“, добави той. Ву каза, че „шепа“ хора в Тайван искат независимостта на острова. „Предупреждаваме онези елементи на „тайванската независимост“: тези, които играят с огъня, ще се изгорят, а „тайванската независимост“ означава война“, добави той.

Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви, че Китай трябва да мисли внимателно и да не подценява решимостта на острова да защитава суверенитета си и да отстоява свободата и демокрацията. Китайските действия съвпаднаха с присъствието на американска авионосна ударна група в Южнокитайско море, където тя насърчава „свободата на корабоплаване“. Китай редовно описва Тайван като най-важния и чувствителен проблем в отношенията със САЩ, които при бившата администрация на Тръмп засилиха подкрепата за острова по отношение на продажбите на оръжие и посещенията на висши служители в Тайпе.

Правителството на президента Джо Байдън, изпълняващо длъжността си в продължение на седмица, потвърди ангажимента си към Тайван като „твърд“, което потенциално може да породи допълнителни напрежения с Пекин. Тайван осъди заплахите и усилията на Китай за сплашване и Цай обеща да защитава свободата на острова и да не позволи да бъде изнудван.