Китай с позната пропаганда: Всички чуждестранни сили да махнат черните си ръце от Хонконг

. Чуждестранни сили оказват финансова поддръжка на масовите протести в Хонконг и провеждат обучения за организиране на безредици. Това заяви във вторник на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Хуа Чунин, цитиран от ТАСС.
„Можем да видим, че чуждестранни, най-вече западни, сили използват различни способи, за да оказват влияние на ситуацията в Хонконг“, заяви дипломатът. Тя отбеляза още, че някои западни медии активно публикуват материали за „насилие и криминални действия“ в специалния административен район на Китай, предава "Фокус".
Като още един пример за чуждестранна намеса Хуа Чунин отбеляза известни на китайската страна факти за срещи между опозиционери и представители на „западни организации“. „Някои страни, като САЩ, използват своите организации за оказване на значителна финансова поддръжка на отделни жители на Хонконг“, подчерта официалният представител на китайското МВнР. „Ние, също така, знаем, че те провеждат обучения по организация на улични безредици, в хода на които участниците придобиват необходимите навици“, добави тя.
„Призоваваме всички чуждестранни сили да махнат черните си ръце от Хонконг“, резюмира Хуа Чунин.
Масовите протестни акции в Хонконг продължават вече повече от три месеца. На 4 септември началникът на местната администрация Кери Лам се съгласи да изпълни едно от петте искания на демонстрантите и да оттегли изцяло непопулярния законопроект за екстрадиция, позволяващ да се предават на континентален Китай нарушителите на законите. Независимо от това, мнозина симпатизанти на опозицията сред младежите изказват готовност да продължат протестите.