Кметът на Ню Йорк обяви кандидатурата си за президентските избори в САЩ

Тръмп веднага нарече Бил де Блазио „най-лошия кмет“ в страната

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио (ДП) обяви кандидатурата си за президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщава популярният американски вестник The New York Times. Стремежите му са да докаже, че моделът му на управление на града може да бъде приложен и за останалата част от страната, предава "Фокус". 
Бил де Блазио става 23-тият кандидат, който ще се бори за номинацията на Демократическата партия за президентската надпревара. До този момент нито един кмет на американски град не е бил избиран за държавен глава на САЩ, подчертават от редакцията. 
Кметът на Ню Йорк обяви кандидатурата си в триминутно видео, озаглавено „Работещите хора на първо място”. Видеото започва с обръщение, което се превърна в лозунг на кмета: "В тази страна има много пари, те са просто в неправилните ръце", увери Де Блазио, след което подчерта постиженията си като кмет и темите, по които се е сблъсквал с настоящия президент Доналд Тръмп - имиграцията и изменението на климата.
Запитан какво го отличава сред останалите претенденти от ДП, Де Блазио каза нещо, което вероятно ще бъде централна тема за кампанията му: „Работещите американци заслужават по-добро и знам, че можем да го направим, защото съм го реализирал тук, в най-големия град в тази страна".
Не отне много време президентът Тръмп да отговори в социалната мрежа "Туитър", който нарече Де Блазио „най-лошия кмет“ в страната.