Кметът на Париж: Като по чудо олтарът, трънният венец и кръстът в Нотр Дам са спасени

Всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва

Пожарът, избухнал в катедралата "Нотр Дам" в понеделник, е под контрол. Това съобщиха от полицията в Париж, цитирани от CNN. Добрата новина дойде повече от седем часа след разгарянето на пламъците. Битката с тях обаче продължава. Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й.

"На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода“, заяви кметът на френската столица Анн Идалго, предава ТАСС. „Като по чудо олтарът и неговият кръст са спасени“, допълни Идалго.

„Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, каза още градоначалникът.

По-рано представителят на катедралата Андре Фино заяви, че всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва.

Снимки от вътрешността на горящата парижка катедрала „Нотр Дам” показват, че като по чудо, олтарът почти не е засегнат от огромния пожар и интериорът е сравнително запазен, съобщават световните медии.

Спасени от пламъците изглеждат редовете с дървени столове, нефът (издължено помещение) и големият кръст на олтара.

Около него обаче, около седем часа след избухването на пожара, все още се издигаше дим, допълва Нова тв.

„Една малка част от свода е рухнал. Интериорът изглежда относително запазен. Алелуя!”, написаха от управата на катедралата в Twitter. И обявиха, че са запазени безценни съкровища, сред които Трънният венец и мантията на Свети Луи.

Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол".

"Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща 100 милиона евро за възстановяването на Нотр Дам, която бе частично разрушена от пожара, предава AFP.

В изявление, изпратено до френската агенция, изпълнителният директор на "Керинг груп", която притежава модните къщи "Гучи“ и „Ив Сен Лоран“, заяви, че "средствата, нужни за цялостното възстановяване на Нотр Дам“, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино "Артемида“ (Artemis).