Кметът на Сопот с писмо до Петков: Не допускайте БСП да кадрува във ВМЗ

"Искрено вярвам, че няма да допуснете във "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) да кадрува местната структура на БСП, а ще съблюдавате бизнес стратегията да бъде ориентирана съобразно икономическата логика".

Това пише кметът на Сопот Деян Дойнов по повод промените в ръководството на ВМЗ-Сопот, адресирано до премиера Кирил Петков, президента Румен Радев, председателя на парламента Никола Минчев, ръководителите на парламентарно представените групи, както и финансовия министър Асен Василев, икономическия министър Корнелия Нинова, главния прокурор Иван Гешев, областния управител на Пловдив Йордан Иванов, председателя на общинския съвет Нели Пенева.

Копие от писмото е адресирано и до американския посланик в България Херо Мустафа.

Кметът на Сопот изтъква своето възмущение от официалното съобщение на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) за смяна на ръководството, обявено и от министъра на икономиката Корнелия Нинова, като цитира определението за новите ръководни кадри - че са проверени "професионалисти" - "почтени".

"За най-голямо учудване беше "почтеността" на инж. Камен Шаралиев, който в професионалната му трудова кариера е бил 12 години зам.-кмет на Община Сопот и няколко пъти за кратко изпълняващ длъжността кмет. Същият пряко или косвено е ръководил всички европейски проекти като всеки един от тях е завършил с пагубни последици за Общината (12 млн. нетни задължения, блокирани сметки и възбранени имоти) и са пример за утвърдени корупционни практики", аргументира се кметът на града. 

С оглед предстоящото входиране на жалба до Прокуратурата на Република България по проект "Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот", финансиран по ОПОС 2007-2013 г., което би било неудобство и за Вас като ръководител на българското правителство, Ви моля за бърза и адекватна намеса, съобразно Вашата компетентност", пишат от община Сопот.

Не познаваме професионализма и почтеността на другите двама членове на борда, но и двата синдиката към ВМЗ изразяват огромно си безпокойство.

По въпроса, че зад гърба на Министъра на икономиката се разпродават обособени части от ВМЗ, предполагам че сме на едно мнение с Вас, че няма как да се проведе съответната процедура без одобрение от ДКК, чийто едноличен собственик на капитала е именно Министерство на икономиката", оспорват мотивите за смяната на ръководството на ВМЗ "Сопот" от общината.