Кольо Парамов за досиетата "Пандора": Само за 10 години от България са изнесени 24 млрд. долара към офшорни зони

Офшорните зони и компании са начин за заобикаляне на закона, категоричен е финансистът

Кольо Парамов

Кольо Парамов

Използването на офшорите задължително е опит за заобикаляне на закона, преследва се  една единствена цел – да се скрият пари, да се привлича елита, който да бъде защитен. Елитът в света е скрит от офшорите, там са парите и зависимостите. Този елит трябва да бъде сменен. Това коментира в студиото на Би Ти Ви финансистът Кольо Парамов. А поводът е разкритията в „Пандора пейпърс“, в които изплува и българска следа.

Само в периода 2001 – 2010  от България към офшорни зони са изнесени над 24 милиарда долара. Това е станало по времето на Сергей Станишев, когато на три транша са изнесени по 5 милиарда долара. Това е фрапиращ дял за държавата, а финансовият удар се изчислява на 51 милиарда долара, посочи Парамов.

Бившият шеф на Националната следствена служба Димо Гяуров разкри, че "офшорните зони се използват за криене на данъци, пране на пари от криминална дейност и дори финансиране на тероризъм“.

Не мога да си обясня двойственият стандарт, който появяват към този тип зони и компании, каквито са офшорите. Има огромен брой офшорни зони включително и в Европа, а това е чиста кражба от нашето национално богатство. По оценка на МВФ фискът губи до 600 милиарда долара на година. 

По неговите думи са правени „бели и черни списъци на офшорни държави“, но след това няма никакви санкции.

Очаква се от досиетата да излязат имената на 147 лица, свързани с България, като между тях най-вероятно ще има политици, банкери, магистрати. Или както най-общо ги определя Димо Гяуров, това ще бъдат т.нар. „публични личности“.

Кольо Парамов смята, че влизането на България в еврозоната ще затегне контрола и проследяемостта на трансферите. Той и Гауров обаче са убедени, че разкритията на досиетата „Пандора“ нямат нищо общо с вътрешнополитическата ситуация у нас.