Комисията по бюджет обсъжда в пленарна зала актуализацията на Бюджет 2020

Участва и министърът на финансите Владислав Горанов

Днес се провежда извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси с участието на министъра на финансите. Тя се провежда в пленарна зала. Причината е наличие на положителни проби на трима депутати.

Пред народните представители министърът на финансите Владислав Горанов представи искането на правителството за актуализация на бюджета.

Заради пандемията от коронавирус и глобалната икономическа криза правителството коригира макроикономическите си прогнози за страната до 3% дефицит и неизпълнение на приходите до 2 и половина милиарда лева.

Целта на актуализацията е да се гарантира функционирането на основни държавни системи: образование, здравеопазване и сигурност.

"Предлагаме промяна на размера на дълга до 10 млрд. лв. Към момента необходимият дълг е в размер на 4,5 млрд. лв., а останалата сума ще се усвои при негативно развитие на ситуацията", заяви днес Владислав Горанов.

"Ако достигнем общия лимит от 10 млрд. лв. и ако се наложи намаляване на приходите и увеличаване на разходите, отново ще минем през решение на НС”, каза министърът.