Комисията по досиетата представя изложба в София

Нейното мото е „Десталинизацията дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)"

снимка: desebg.com

снимка: desebg.com

Комисията по досиетата ще представи изложбата „Десталинизацията дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964).
Тя представя промените, които настъпват в комунистическа България след смъртта на съветския диктатор Йосиф Сталин.

Годините след смъртта на Сталин през 1953 г. са свързани с реалните надежди на мнозина за отхвърляне на съветския модел на управление, първите опити за пробив на Желязната завеса.

В България процесът тръгва плахо и до известна степен „плакатно”. Следвайки и този път съветския опит, комунистическата партия заклеймява култа към личността на Вълко Червенков, но само след няколко години, в рамките на същото това „противоречиво” десетилетие, той се преобразува в нов култ, този път към Тодор Живков.

Подбраните материали показват малко известни и неизползвани досега исторически документи.

Чрез визуално и документално представяне на събитията от 50–60-те години на ХХ век се проследяват вътрешните и международните аспекти на процеса, популярен с термина „десталинизация” не само в България, но и в страните от Източна Европа.

Изложбата е партньорски проект между Комисията по досиетата и Държавна агенция „Архиви". За първи път беше представена през 2014 г. по време на отбелязването на 25 години от началото на демократичните промени в нас, а в следващите години тя е излагана в множество градове в страната, пише desebg.com.

Официалното откриване на изложбата в София е на 19 октомври 2020 г., понеделник, от 17.30 часа в Общински културен институт Дом на културата „Красно село“, зала № 3.