Финансовият квартал на Лондон детрониран от европейската си корона за търговия с акции

550 азиатски и американски фирми водят преговори за напускане на Острова

Снимка (архив)

Снимка (архив)

Нидерландия привлече още 78 фирми от Великобритания миналата година, тъй като несигурността продължава да съществува по отношение на условията за търговия след Брекзит, заяви холандски инвестиционен орган в четвъртък.

Като цяло броят на чуждестранните компании, които се преместват в Холандия, е намалял през 2020 г. поради пандемията на коронавируса, съобщи Холандската агенция за чуждестранни инвестиции (ХАЧИ), цитирана от АФП.

Въпреки че Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за бъдещи търговски връзки през декември, "несигурността от последните години далеч не е изчезнала", казва ХАЧИ.

"Дори сега, когато е сключена сделка, Холандия остава популярна сред така наречените компании Брекзитt", се казва в изявлението на агенцията.

"В момента много компании във Великобритания изпитват проблеми поради допълнително администриране, процедури, срокове за доставка и забавен достъп до европейския пазар на продажби."

Общо 218 компании са се преместили в Холандия от Великобритания, откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г., каза агенцията и добави, че е в преговори с други 550.

Те включват не само британски фирми, но и азиатски и американски компании, които „преосмислят европейската си структура“.

78-те, които се преместиха миналата година, включваха Австралийската банка на Британската общност, производителя на чорапогащи Snag Tights и Candy Hero.

Досега холандците бяха сред големите печеливши от Брекзит, като финансовият квартал на Лондон миналия месец беше детрониран от европейската си корона за търговия с акции, което отиде в Амстердам.

Но като цяло имаше "значително по-малко" компании, които се преместиха в Холандия - 305 през миналата година, включително компанията за храни на хранителна основа Beyond Meat. Числото е спаднало с около една четвърт в сравнение с 2019 г., съобщи агенцията, отбелязва БГНЕС.