Компания SpaceX успешно тества прототип на ракета за Марс

Илон Мъск е благодарил на служителите на компанията

Компания SpaceX осъществи успешен тест на космическия си прототип Starhopper , съобщават Ройтерс и ТАСС.

Основателят на компанията Илон Мъск публикува видео от изпитанието, извършено на новия стартов комплекс на SpaceX в Тексас. Кадрите показват как прототипът плавно се издига във въздуха, достигайки на височина около 150 метра, след което се спуска на стартовата площадка. Полетът продължава 57 секунди.

След успешния тест Мъск е благодарил на служителите на компанията.

Прототипът Starhopper представлява умален вариант на космическия кораб Starship, който ще може да транспортира до 100 човека на Марс, Луната или дори на Земята. Шефът и създателят на SpaceX Илон Мъск си е поставил за цел не само да успее да прати първите хора на Марс, но и да революционизира транспортът на Земята. Чрез Starship 100 човека могат да достигнат до всяка една точка на планетата за 20 минути.

Вижте как изглежда прототипът Starhopper и ракетата Starship >> >> >>

В момента SpaceX конструира първия Starship във своята фабрика в Тексас, но преди това ще бъдат извършени серия от тестове с прототипа Starhopper. той ще трябва да докаже надеждността на своите резервоари и ракетен двигател, което на практика вече е осъществено. След това ще бъде тествана възможността му за излитане и приземяване.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.