Компютърни специалисти: Няма опасност за потребителите на "Хуауей"

Закупените модели могат да използват операционната система, включително и подобренията за сигурност

Потребителите, които в момента имат смартфони на компанията Хуауей не са застрашени от включването на фирмата в черния списък на САЩ. Това обясни пред ТВ Европа главният редактор на списание Computerworld Владимир Владков. Последствия може да има за очаквания нов модел, който трябваше да бъде представен през есента, както и в бъдеще за достъпа до услуги като електронна поща или сваляне на приложения.
  
Владимир Владков – главен редактор на Computerworld: „Моделите, включително и P30, който пуснаха наскоро, могат да използват операционната система, включително и подобренията за сигурност. Телефони с по-стара операционна система, може да не могат да я надградят до слеващата версия, но доста телефони и в момента работят и с по-стари операционни системи“.
 
Една от основните причини за случващото се е развитието на 5G мрежата, която се очаква да повлияе най-сериозно върху индустрията и производството, каза софтуерният специалист Иван Гайдаров. Скоро ключова за фирмите информация ще се съхранява почти изцяло в облачни пространства, а Хуауей е сред основните играчи, които предлагат технологията за обработката й.
 
Иван Гайдаров – Computerworld: „5G мрежата и нейното развитие донякъде стои в основата на тази война, защото фактически, в Китай приеха закон, че правителствените разузнавателни агенции могат да изискват информация от частните компании и те са длъжни да я предоставят. И в един момент, когато цялата информация и данни минават през тази 5G мрежа, а тя е базирана на технологии на Хуауей – може би това е притеснението на САЩ“.
 
Не е ясно защо Съединените щати не са последвали примера на Великобритания, където Хуауей е пренаписала кода на оборудването, което ще се ползва в телекомите за развитие на 5G мрежата, за да са сигурни, че няма да има теч на информация. И двамата специалисти очакват да се намери изход от сегашната ситуация, защото редица големи американски компании ще отчетат загуби от над 5% от прекъсването на връзките си с Хуауей и увеличаването на вносните мита за китайските стоки. Сред тях е и Епъл, който ще трябва да плаща мита за собствената си продукция.