Комунистически вестник в Китай злорадства за събитията в САЩ, сравни ги с кървавия бунт на "Тянанмън"

Площад "Тянанмън", 1989 г.

Площад "Тянанмън", 1989 г.

Държавните медии в Китай от дни злорадстват по повод протестите в САЩ и акцентират върху заплахата на президента Доналд Тръмп да използва армията, дори и с наближаването на датата, на която преди 31 години китайски войски смазват демонстрация на площад "Тянанмън", предаде Ройтерс.

Дни наред китайските медии отразяват протестите, разпалени от убийството в Минесота на невъоръжен афроамериканец от бял полицай, като ги съпоставят с подкрепата, изразявана от американски политици за продемократичните демонстрации в Хонконг.

Ху Сицзин, главен редактор на националистическия таблоид "Глобал таймс", издание на компартията, написа в "Туитър", че САЩ честват "по неповторим начин" годишнината от събитията на "Тянанмън". "Американски военни са разположени в градовете и полицията открива огън. САЩ доказаха колко е било важно за Китай да възстанови реда през 1989 г. Но тогава нарушаването на реда в Китай беше много по-тежко, отколкото е сега в САЩ", написа той на английски.

Според правозащитни групи и очевидци на 4 юни 1989 г. вероятно са били избити хиляди демонстранти. Тези събития рядко се коментират публично в континентален Китай и държавните медии по изключение споменават годишнината в публикациите си на китайски език, отбелязва Ройтерс.