Конфуз: Тръмп се отметнал от приемането на дезинфектанти срещу коронавируса

По думите му коментарът му бил "саркастичен"

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна редовния брифинг на групата за справяне с коронавируса без да отговори на каквито и да е въпроси от репортерите. Необичайната стъпка бе, след като се стигна до предупреждения от официални лица и представители на бизнеса към гражданите да не поглъщат дезинфектанти.

Предупрежденията бяха отговор на изказване на Тръмп в четвъртък, че медицински служители би било добре да проучат използването на дезинфектанти вътрешно за лекуване от коронавируса.

В петък президентът заяви, че коментарът му е бил “саркастичен.”

Също в петък Администрацията по храни и лекарства предупреди да не се използва лансирано от Тръмп лекарство за справяне с ковид-19 извън болнични условия. Според властите употребата на ксихлорохин и хидроксихлорохин може да доведе до сериозни проблеми със сърдечния ритъм.

Междувременно три американски щата облекчиха мерките за социална дистанция в борбата с коронавируса. Джорджия, Оклахома и Аляска свалиха някои от рестрикциите, докато в страната тече дебат колко да продължат мерките, които поставиха икономиката на пауза. 

Фризьорски и спа салони и фитнеси отвориха врати след минимални промени в разпоредбите за социална дистанция. Почти символичното действие на губернатори е в контраст с предупреждения за негативния ефект от по-бързо връщане към нормалното. 

Според официални данни смъртните случаи следствие на коронавируса са вече над 50 хиляди, но експерти посочват, че броят може да е повече. От една страна центровете за контрол и превенция на заболяванията преброяват само онези смъртни случаи, при които наличието на вирус е било потвърдено от лаборатория, а от друга - властите в различните щати използват различни методи за преброяване жертвите на Covid-19.