Конгресът на БСП ще умува днес за оставката на Корнелия Нинова

После стартира процедура за пряк избор на лидер на БСП. И хоп-пак тя?

Петото заседание на 49-тия конгрес на БСП ще се проведе в зала 1 на НДК от 10.00 ч. То беше свикано с решение на Националния съвет на партията от 28 май 2019 г. 

Петата сесията на най-висшия партиен форум се свиква по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която уж пое цялата отговорност за резултатите от европейските избори и подаде оставка като председател на партията, която другарите днес вероятно ще отхвърлят. Според Устава на БСП конгресът е органът, който може да констатира оставката й. Това е и ключовата точка в дневния ред на заседанието.

После стартира процедура за пряк избор на лидер на БСП. И хоп-пак Корнелия Нинова, ни лук яла, ни лук мирисала, ако се вярва на анализаторите. Членовете на прартията винаги гласуват правилно.

Основният партиен документ предвижда председателят на БСП да се избира чрез пряк вътрешнопартиен избор по ред и условия, определени от Националния съвет на партията. Вотът за лидерското място се счита за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП. Прекият избор на председател на партията бе една от промените в Устава, които инициира самата Корнелия Нинова още след като оглави БСП. 
Междувременно седмиците преди свикване на конгреса редица структури на партията от цялата страна подкрепиха Корнелия Нинова и изразиха несъгласие с нейната оставка. Сред тях са организациите на БСП в Стара Загора, Пазарджик и редица други. 
Най-висшият партиен орган ще се занимае с Политически доклад на Националния съвет на БСП „За резултатите от преминалите избори за членове на Европейския парламент и готовността на БСП за предстоящите местни избори“. Ориентировъчната програма предвижда да се проведат и разисквания по доклада.