Конгресът на САЩ може да приеме нови санкции срещу „Северен поток 2“

 Конгресът на САЩ може да приеме нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“, въпреки предизборната кампания, която би трябвало скоро да започне в страната. Това заяви американският посланик в Германия Ричард Гренел, пише руското издание "Известия", цитирано от "Фокус" .

Новите санкции ще бъдат подкрепени както от демократите, така и от републиканците, заяви още дипломатът. По този начин проектът може да бъде приет съвсем скоро.

Целта на новите санкции ще бъде да се предотврати пускането в експлоатация на тръбопровода, макар Гренел да не уточни как ще се осъществи това. Известно е обаче, че една от възможностите може да бъде налагането на глоби за компаниите, осигуряващи техническа поддръжка на газопровода.

Германската федерална агенция за газта отказа искането на компанията Nord Stream 2 AG Берлин да премахне проекта "Северен поток-2" от директивата за газта в ЕС. Според правилата, приети в ЕС, компанията, която добива газта, не може едновременно и да притежава газопровода, по който тя се движи.

В резултат на това германският регулатор препоръча на Nord Stream 2 AG да разреши всички належащи въпроси в съда. Позицията на Федералната агенция беше разкритикувана в Бундестага. Клаус Ернст, ръководител на правителствената комисия по икономическите и енергийните въпроси, заяви, че подобно поведение във връзка с такъв голям проект е тревожен знак.