Копачи на криптовалута оставиха без ток три села в Пловдивско

Крадат ток от трафопостовете, вече са похарчили за над половин милион лева

Нов вид кражби на ток - копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето на виртуални пари, те вече са похарчили ток за над половин милион лева, без да платят и стотинка. За схемата алармираха от EVN. Крадците са се вързали директно към трафопостовете на три села в Пловдивско.

На три места, копачи на криптовалута незаконно се присъединили към електроразпределителната мрежа. На прицела на крадците били селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево.

На две места апаратурата била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ. Крадците на ток са разполагали фургоните си в труднодостъпни планински места.  Целта е била шумът, който  издават машините да не буди съмнение у местните жители. „Тъй като самите фургони предизвикват голям шум от вентилацията, която се изисква за охлаждането на процесорите, които работят за добиване на криптовалута. Категорично става въпрос за кражба. Незаконно присъединяване към разпределителната мрежа на  елетроразпределение „Юг””,  коментира инж.  Здравко Братоев, ръководител отдел “Мрежи“ в Електроразпределение „ Юг”- Пловдив.

Крадците на ток били разкрити случайно, след като преди дни родопското село Скобелево останало на тъмно. После електричеството дошло, но крушките започнали да мигат като в дискотека, имало и токови удари, разказва семейство Терзиеви. „Ей тук отгоре една къща да изгори още малко. Има електромери, които са изгорели от тогава още”, коментира Димитър Терзиев, жител на село Скобелево. „Изгърмяха два телевизора- тук на комшийката изгърмя телевизорът и още на едно момче, изгърмя телевизорът се повреди от тока”, допълни неговата съпруга Снежана.

А по вредите са за сметка на домакинствата. Фургоните с техника за копаене на онлайн валута били свързани директно с трафопостовете. Само една машина за криптовалута в тях консумирала ток колкото цял жилищен блок.  10 такива машини биха консумирали енергия колкото малък квартал, уточняват енергетиците. „Па данни на експерти един такъв фургон кнсумира от порядъка на 100 до 200 киловата единична мощност. Това напрактка означава около 2 500 до 4-5 хиляди киловатчаса на ден”, обясни инж. Братоев.