Корнелия и Радев - триумф на читалищното театро ала „Многострадалната Геновева"

Светослав Пинтев

„Тая наивна и трогателна концепция беше разплаквала всичките баби и невести в града“, пише Иван Вазов в „Под игото“ по повод представлението „Многострадалната Геновева. А сякаш е бил днес в президентството.

Подобна концепция ни предложиха и на консултациите на социалистическото ръководство при президента Румен Радев, където двамата с лидера на БСП Корнелия Нинова разиграха чудно театро от читалищен тип. Напук на Георги Гергов и други завистници, които намекват за разрив между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2.

Не съм броил колко баби и невести в София са плакали,

но не ще да са били малко, още повече, че турските сериали още не бяха започнали.

В ролята на суфльор бе вицепрезидентът Илияна Йотова. И нея сякаш Вазов е описал. Тя не дава на Радев да върви срещу Партията, както беше обещала в началото. Самото и присъствие напомня за епизодичната, но и емблематична героиня Гинка.

Вазовите думи се оказват пророчески:  „Графът захвана да говори, а кака Гинка му суфлираше от чиновете. А когато графът пропуснеше или променеше някоя дума, тя извикваше: "сбърка!"“

Само, където Радев не е граф, а цял генерал о.р и действащ президент, уви.  А Йотова няма шанс да получи "Оскар" за поддържаща роля или суфльор.

 Първите думи на Нинова, още от вратата,

бяха, че още в началото иска да разсее "едно внушение", което го имало за отношенията на БСП към президента.

"Никога не воюваме с президента и с президентската институция", заяви тя и  като една актриса попита Радев какво е мнението му по тази гореща тема. И на Нона Йотова нямаше да й се получи по-добре този мелодраматичен нюанс с тръпчивия си ретро вкус от селска вечеринка, преминала спонтанно в партийно събрание .

 А Радев пое репликата и припомни заканите на Илиана, като пък добави нотка на непокорност и възмущение, че го имат за предател.

„Аз не искам да разсейваме нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод за такива съмнения“, заяви президентът, припомняйки, че е подкрепен от БСП при избирането му , сякаш сме забравили. .

Монологът му би впечатлил всяка Димитровска стая в БНА, пълна със ЗКПЧ-та, всяка ППО на БСП, както и Освалдо Риос не го е правил..

"Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, поели сме ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и успешна България", заяви той.

Това мило читалищно театро се нуждаеше само от по-ефектен финал, който да възвести светлото бъдеще, когато здравите сили вземат цялата власт. Примерно с думите на Хорацио в Хамлет“ :

 Чул съм за петела, че той като вестител на Зората с тръбата си висока и звънлива пробуждал божеството на деня;

Тук трябваше да гръмне оръдие, символизиращо крайцера "Аврора" и да се посипят алени макове, а дикторът да обяви, че избори, които не са спечелени от БСП са фалшифицирани, опорочени, купени от световния империализъм, чипирани от Бил Гейтс и т.н.