Корнелия Нинова: Спокойна съм за "кореспонденцията" на БСП с Васил Божков

Няма да подкрепим 9% ДДС в ресторантите

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

"Компенсирах затварянето по време на извънредното положение с излизане с тесен кръг от колеги и приятели. В първия етап, когато беше силен моментът на страха, раздадохме храни и маски. Включихме с помощ чрез благотворителни кампании за възрастните хора". Това заяви пред БНТ лидерката на БСП Корнелия Нинова. "Имаме ясен план как да се действа в този момент и той е точно обратното на това, което се случва, защото се управлява на принципа проба-грешки. Мъдрите финансисти и икономисти в държавата трябва да направят анализ на ситуацията, а не това да се оставя на калинките, които постоянно сменят постовете си. Всички бяха изненадани и действаха хаотично при здравните мерки. Но не може това да се случва с мерките за икономиката", каза още Нинова. Тя призова за анализ на секторите, които са най-печеливши и на безработицата. 

"В здравен аспект мерките, които бяха предприети, са добри. Хората в най-голяма нужда обаче не са получили никаква подкрепа. От мярката 60/40 се е възползвал само 1% и дори медиците не са получили онези 1000 лв. Земеделците също са излъгани и продукцията им не се изкупува. Ние предложихме да се насочат 30 млн. лв. за производство на месо, мляко и зеленчуци. Нашите политически опоненти узряха за намеса на държавата в икономиката. Ние искаме държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция. Ние предложихме 9% ДДС за храни и лекарства. За тази мярка на ресторантьорите ние ще гласуваме "въздържал се", защото големите вериги магазини също предлагат кетъринг, но ще плащат 20% ДДС", коментира червената лидерка. 

"Премиерът е заявявал, че отговаря за всичко, което се случва в държавата. Ако не е знаел за кореспонденцията между Владислав Горанов и Васил Божков, значи не му е там мястото. Ако е знаел, значи е съучастник. Аз съм спокойна за БСП в това отношение, но голямата ми тревога е, че се разпада държавността", заяви Корнелия Нинова. 

"Президентът Румен Радев няма по конституция право да прави политика, но той е говорител на общественото настроение. Намирам позицията му за адекватна. В момента, в който падне карантината, ще подновим процеса за избор на председател на БСП", каза още Нинова.