Корнелия Нинова към ГЕРБ: Всички вие вкупом бламирате премиера

Правителството няма ясен план за излизане от кризата, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя взе участие в дебатите по различните законопроекти за въвеждане на диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги, като обвини управляващите, че действат „на парче“ и без ясен анализ на финансовото състояние на държавата, предаде БГНЕС..

Според лидера на левицата предложението на управляващите за 9% ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги няма да се окаже достатъчно за преодоляване на икономическата и социалната криза, причинена от пандемията от COVID-19. Ето защото опозицията за пореден път предлага да се намали ДДС още за лекарствата и някои храни.

Нинова обвини още управляващите в „хаотични действия“, давайки за пример намерението по-ниската ставка да бъде временна мярка и да бъде премахната, ако се окаже неработеща. „Временна мярка може да е носене на маска, но бюджетът на държавата, данъчните закони, осигуряване на пенсии, внасяне на осигуровки, не могат да са временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони и в бюджета“, каза Нинова.

Тя разкритикува и факта, че при днешните дебати от зала отсъства министърът на финансите Владислав Горанов, а нито един член на Бюджетната комисия не е подписал законопроекта на управляващите.

Според Нинова тази криза е доказала необходимостта от данъчна реформа в България.


"Председателят на Бюджетна комисия от ГЕРБ безпрецедентно отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседанието. Какво е впечатлението от българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност? Впечатлението поне у нас е, че всички вие вкупом бламирате премиера, който предложи тази идея за ДДС и въпреки това след 10 минути ще гласувате "За". Хаосът във вашето поведение много ясно се вижда от българските граждани отвън", каза още Нинова.

Според нея няма нищо по-нестабилно от това министър-предсадетялт да каже, че въвежда данък, но ако не стане ще го махне.