И Нинова даде подкрепа за Слави, нови избори щели да върнат на бял кон Борисов

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Претърпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на ключов фактор в НС, сила, без която не може да се направи правителство. И математически, но и заради политиките. Сега влязоха и други партии, с които политически гледаме в една посока и може да се съберем по политики – с ИТН, ако предложи кабинет и предложи политики, които можем да подкрепяме. Това каза в студиото на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която за първи път дава интервю след тежката загуба на социалистите на последните парламентарни избори. 

Досега сме опозиция на правителството на Борисов, но ако ИТН имат намерение да правят кабинет – ще го подкрепим, заяви тя и добави: Протестните партии се заявиха за битка със сегашния модел на управление. Не вярвам, че ще се тръгне към коалиция с ГЕРБ…Би трябвало да се направи обединение на партии, които са били против досегашния модел на управление и са се борили с него...Но коалиция БСП – ГЕРБ – не, казвали сме и сега ще го докажем. В последните четири години се борим на два фронта – срещу ГЕРБ и неговите проводници вътре в партията, отсече партийният лидер.

Корнелия Нинова обясни и причините, поради които не е подала оставка като председател на БСП.

Подаването на оставка има и плюсове и минуси…С кое обаче можеш да навредиш повече…Много хора ми се обадиха след изборите и ме посъветваха да не подавам оставка…Една оставка какво означава – три месеца ние да правим пряк избор на председател, които са ключови и важни за България. От поведението на БСП зависят процеси в държавата. И ние да се хвърляме в партийни битки – това означава да бъдем неадекватни на ситуацията в страната. А освен това, може да стигнем до предсрочни избори – това ще е разсипващо за БСП. Но искам да кажа, че не съм обидена от мнението на Крум Заркови и Янаки Стоилов, уважавам тяхното мнение…Що се отнася до това дали мога да бъда обединител в БСП - това е въпрос, по който ще си говорим в партията.

Запитана кое е по добре за страната  - да има правителство или да се върви към нови избори, Нинова изрази следната позиция: Моделът на Борисов не е съборен, той е само разклатен, той дори използва последните дни да се окопава във властта. На последния министерски съвет се взеха решение за 6 концесии, с давност 35 години…Не е ли това ощетяване на национален интерес? Върви подмяна на ръководства в различни институции. Той е проникнал дълбоко в тъканта на институциите и обществото… Не го подценявайте. Едни два месеци на служебен кабинет няма да има време да разгради този политически модел на Борисов. Сега едни бързи предсрочни избори, ще върнат Борисов на бял кон.