Корнелия Нинова: Обединени патриоти да си сменят името на Антипатриоти

Прокуратурата да провери дали яз."Студена" не е бил умишлено източен, за да се направи сух ремонт за огромни пари,

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

След 10 години, когато цялата власт е в ръцете на ГЕРБ, да прехвърлят вината към миналото е несериозно. Не върви вече да се опитваш да прехвърляш личната отговорност но някого друг от миналато, а сега да опираш до тези съоръжения, които са строени в миналото, по времето на лошия социализъм и в тях да търсиш спасения. Това коментира в студиото на Нова ТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова, която потвърди, че вотът на недоверие заради кризата с водата и боклуците, който са внесли, не само има смисъл, но той дава вече и първите резултати. 

По думите й най-странна е позицията на патриотите, които демонстрират  един фалшив патриотизъм. 

Не може да продаваш български паспорти и българско гражданство, да тровиш народа си и да се наричаш патриот. Какво патриотично има в това, това е антипатриотизъм. Затова нека да изтрият от заглавието си „патриоти“, те са антипатриоти, при този геноцид от тяхна страна, който проявяват към народа си, посочи Нинова.

Според нея арестът на действащ министър е нещо, което да свали напрежението, но не и решение на проблема. В тази връзка тя не счита, че този ход обезсмисля вота на недоверие. Напротив, много важно е да се постигне смисления разговор за решаване на проблемите  и това е аргументът БСП да внесе вота.

Вотът вече дава своя резултат, има своя смисъл, защото темата за водата и боклука стана ежедневна темата. Важен е дебатът в зала. Затова проведохме разговори с партии, НПО и граждански организации, защото за нас е по-важна външната подкрепа. Вътрешната води много често до пазарлъци, защото някои политически формации знаят, че няма да влязат в следващия парламент, аргументира позицията си партийният лидер.

На въпрос на водещите иска ли БСП да мине вота на недоверие, Нинова бе лаконична и ясна: Да, ние искаме да мине този вот, искаме промяна на управлението. ГЕРБ трябва да отговоря на много неудобни въпроси, а след като минат изборите ще се мисли за коалиции. С подобни въпроси – вие с кого ще управлявате, ако падне кабинета, се отклонява вниманието от нерешените проблеми от управляващите.

Нинова е убедена, че служебният кабинет трябва да положи всякакви усилия, за да се реши кризата в Перник и да се предотвратят други кризи в страната. 

Проблемът за водата е национален. Една криза не може да се потушава с нова потенциална криза, каза Фандъкова и аз го споделям. Нужна ни е експертиза от хората, които са строили язовир „Белмекен“, откъдето смятат да вземат вода за Перник. Първо ремонт на стената, за да има сигурност. След това да се мисли как да се доставя вода за Перник. Ние сме за гаранция да няма нови рискове. Нашата работа е политическа – да има добри закони, силен контрол и експертиза.

Що се отнася до решението за създаване на ВиК холдинг - то изглежда паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Не се решава национално въпросът, защото в него няма да влязат всички ВиК дружества. Второ – този 1 млрд. лева за рехабилитация на инфраструктурата – с какви изчисления е аргументиран и как са определени точно толкова пари, които ги няма в Бюджета, освен това откъде ще ги вземат, още повече че са нужни много повече средства, за да бъде помнена цялата ВиК инфраструктура, попита Нинова.

Тя допълни, че към момента има 400 язовира са в предаварийно състояние, а 130  - с неизяснена собственост. Нинова добави, че БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвлаи в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на "Бели Искър" да се скъса и да създаде проблем за цяла София. 

Лидерът на БСП коментира и хипотезата язовир "Студена" да е бил източен, в следствие на което се е стигнало до водната криза. Тя смята, че прокуратурата трябва да провери дали това е било направено, за да бъде извършен сух ремонт на язовира, с идеята да се изразходят едни огромни пари от 32 млн.лева, които са били предвидени още по времето на Лиляна Павлова.