Почти 3/4 от българите се страхуват, че коронавирусът може да се превърне в глобална епидемия

Това показват данните от проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria, проведено сред активните интернет потребители

Разпространението на заразния коронавирус е главна тема в световните медии през последните седмици. 82% от респондентите от Българския национален панел в проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria споделят, че са попадали на новини във връзка с темата. Въпреки че голяма част от респондентите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия, както и от евентуалното разпространение на вируса в България, малко под половината от запитаните се чувстват лично застрашени. Това обяснява защо половината от респондентите не са предприели никакви предпазни мерки до този момент.

Проучването на Nielsen Admosphere Bulgaria се проведе сред активните интернет потребители, участващи в Българския национален панел в периода 3-17 февруари 2020 г. Панелът е част от мрежата на European National Panels, оперираща в Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Подобен тип проучване по темата за коронавируса се проведе и в тези 4 страни.

Повечето от българите (82%) са попадали на новини, отнасяйки се до новия щам на коронавирус, който се появи в китайския мегаполис Ухан в края на миналата година, заразявайки десетки хиляди души до момента. През последните седмици се говори за глобална заплаха, което бе повод много страни да предприемат различни мерки, като отмяната на директни полети от Китай и инсталирането на термокамери по летищата. 71% от българите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия – жените (80%) изразяват по-голямо притеснение от мъжете (62%), както и по-младите възрастови групи. Около 80% от хората между 15 и 44 годишна възраст споделят загриженост по този повод в сравнение с хората над 45 г. - 65%.


Притеснението от това, че вирусът би могъл да започне да се разпространява в България е малко по-голямо – 75%, като жените отново изрзяват по-силно отношение спрямо мъжете по този въпрос, заедно с по-младите до 44 годишна възраст.

Относно въпросът дали респондентите действително се чувстват застрашени от коронавируса, нещата седят малко по-различно. Малко под половината са дали положителен отговор, което изглежда е в резултат на липсата на потвърдени случаи на заразени в България до момента. Съответно това засяга темата за предпазните мерки – половината от хората все още не смятат за нужно предприемането на превантивни мерки във връзка с разпространението на вируса. Въпреки това 30% от запитаните обмислят да предприемат някакви действия в близко бъдеще, а 20% вече са взели някакъв вид мерки, като носенето на маска в публичното пространство и по-засилено спазване на личната хигиена.

Всички коментирани въпроси по темата са показали сходни резултати в Полша, Чехия и Словакия в подобен тип проучване.