Емил Кошлуков: Самонаказах се! От нехание и небрежност не забелязах, че заплатата ми е увеличена с 40%

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обяви в ефира на телевизията, че ще върне заплатата си за декември и януари, защото "от нехание и небрежност" не е забелязал, че трудовото му възнаграждение е увеличено с 40%. По думите му това е станало с решение на предишното ръководство на обществената медия. Кошлуков уточни, че през последните пет месеца, в които е генерален директор на БНТ, е получавал по-голяма заплата без да го забележи.


"Самонаказах се да възстановя надвзетите пари, които за 5 месеца по 40% правят две заплати. Така за декември и януари няма да взима заплата. Увеличението на възнаграждението ми е напълно законно, но напълно неморално. Аз имам директорска заплата, за какво са ми 40% отгоре", каза още Кошлуков.

Основното месечно възнаграждение на генералния директор на БНТ е в размер, равен на възнаграждението на председател на постоянна комисия на Народното събрание. В тази сума не попадат начисленията за клас и стаж. Заплатата на председател на парламентарна комисия се равнява на възнаграждението на един депутат плюс 35% отгоре. Депутатската заплата пък е в размер на три средни за публичния сектор по данни на НСИ.


През февруари тази година се разбра, че основната депутатска заплата е достигнала малко над 3800 лв. Груба сметка показва, че председател на постоянна комисия на Народното събрание получава около 5000 лева, пише "Дневник".