Емил Кошлуков: Спирам ефира на две от телевизиите, не искам обединение, не ми трябват БНР и БТА, имам си "Франс прес"

В БНТ обучаваме репортери, после ни ги "крадат" за повече пари от търговските телевизии

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков

Генералният директор на БНТ1 Емил Кошлуков заяви пред медията, че ще спре ефирното излъчване на БНТ2 и БНТ3, за да спести 5 млн. лв. "Ние ли сме най-големите баровци, с три ефирни телевизии? БТВ защо не си плати и не пусне нейните", попита реторично шефът на държавната телевизия. 

В навечерието на 60-годишнината на медията той допълни, че няма да позволи да се пуска чалга за разлика от останалите телевизии, а ще продължи традицията на Нова година да се слуша Виенската филхармония. Кошлуков каза още, че предвижда  образователни предавания за младите хора в чужбина. Един от големите проблеми според него е, че в БНТ идват начинаещи репортери, обучават се, а след това отлитат в частни телевизии за повече пари. 

Бившият царски депутат коментира идеята за сливане на БНТ, БНР и БТА: "Не знам колко пари ще се спестят или дори дали няма да харчим повече. На мен БТА не ми трябва, БНТ ползва агенции като "Фрас прес". БНТ има голяма традиция и кадри като кацането на Юрий Гагарин, докато БНР си има аудио записи. Всичко е въпрос на анализ".

Кошлуков се похвали, че новините на БНТ са най-достоверни и им вярвали три пъти повече от другите телевизии. По думите му, няма как държавната медия да бъде критикувана за нисък рейтинг, защото никоя друга телевизия няма предаване за религия, за земеделие и новини на турски език. "Търговските телевизии осигуряват клиенти на рекламодателите. На "Сан Стефано" 29 имаме раздут щат, хора, които не работят. Известни колеги са работели един ден 11, друг ден 13 минути", каза още Кошлуков. Той коментира и средния пръст, който показа в ефир на протестиращи, докато водеше "Още от деня". "Не съжалявам за средния пръст. Съжалявам, че беше в ефир. Водя дело, надявам се да го спечеля", каза още Емил Кошлуков. 

"Ще има "сънчо", обещавам, махнахме го заради продължението на сериала. Освен детски, нямаме и юношески програми, за което ще се погрижим", коментира шефът на медията.