Косово разгневи САЩ: Американските войници не загинаха за Вeлика Албания или Велика Сърбия на Балканите

Посланикът на САЩ Косово Филип Коснет

Посланикът на САЩ Косово Филип Коснет

Посланикът на САЩ Косово Филип Коснет реагира гневно на изявленията на някои граждани, които „се отказаха от косовския си паспорт“, когато са коментирали националистическите изявления на политиците в Прищина за присъединяване на страната към Албания. Дипломатът бе категоричен, че американските войници не са загинали за създаването на Велика Албания или Велика Сърбия, цитира думите му македонското електроннно издание МКД, цитирано от "Фокус".

„Коментарът ми за присъединяването към Албания е непроменен. Американските войски не се биха и не загинаха, за да създадат Велика Албания или Велика Сърбия на Балканите. Бих искал да насоча вниманието към Конституцията, която призовава за мултиетническо общество с религиозна свобода за всички. САЩ са мултиетническа държава и дори след почти 250 години все още се борим за изграждане на общество, в което има равенство пред закона, равни възможности за всички, в което етническите групи и раси живеят в хармония“, заяви Коснет.

Той добави, че не би искал хората от Косово да се отказват от създаването на демократична мултиетническа общност.

„Мисля, че Косово се възползва от това, че е мултиетническо, мултирелигиозно общество и че разговорите за Велика Албания, разговорите за Велика Сърбия на Балканите биха били предателство, провал и мисля, че това не е отговорът на проблемите на страни в региона", допълни американският дипломат.

По-рано кандидатът за президент от „Алианс за бъдещето на Косово“ Рамуш Харадинай заяви, че Косово не може да чака, докато другите станат в настроение да затворят множеството отворени теми, важни за най-младата държава на Балканите. Той обяви, че след четири или пет години може да се стигне до ситуация, в която гражданите на Косово да бъдат призовани да гласуват на референдум за присъединяване към Албания.

„Ще отидем на референдума за обединение с Албания, не защото искаме, а защото в продължение на 20 години казваме на Запада, че искаме да спазваме обща визия за евроатлантическо Косово за присъединяване към ЕС, за присъединяване към НАТО , да станем член на ООН, Сърбия да ни признае", бяха думите на Харадинай.