Ковачевски: Референдумът, предложен от ВМРО-ДПМНЕ, е без значение, нямаме път на изток

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Премиерът Димитър Ковачевски днес повтори позицията, че референдумът, обявен от ВМРО-ДПМНЕ, е за вътрешнопартийно ползване и тази опозиционна партия, заедно с левицата, са единствените две партии, които са против присъединяването ЕС. Северна Македония, подчерта той, е тръгнала по пътя към присъединяване към ЕС и подобен референдум е без значение.

Първо, Република Северна Македония обяви на референдум по време на независимостта, че иска независима държава членка на ЕС и НАТО. ВМРО - ДПМНЕ е партия, която беше против членството в НАТО, сега заедно с новия си коалиционен партньор Левицата са единствените две партии, които са против членството в ЕС и ясно показаха това по време на гласуването за предложението на ЕС за започване на преговори със Северна Република Македония. Въпреки това преобладаващият брой депутати, 68 представители на гражданите, взеха решение Република Северна Македония да започне преговори. Референдумът, за който говори президентът на ВМРО-ДПМНЕ, е само за тяхна вътрешна политическа употреба, защото няма друга политическа партия, освен неговата партньорка Левица, която е против НАТО и ЕС и е за централноазиатски съюз с Русия, каза Ковачевски.

Според него ВМРО-ДПМНЕ трябва идеологически да изясни дали иска да види страната си в ЕС или не. Посланието към опозиционната партия на премиера Ковачевски е, че Северна Македония е започнала преговорите с чист македонски език, със защитени идентичности и потвърдени не само от нас, но и от председателя на ЕК и вицепрезидента на ЕК.

„От деня на провеждането на първата междуправителствена конференция тази страна започна пътя си към присъединяване към ЕС. От този път няма връщане назад, няма наляво, а още по-малко надясно, тоест на изток, така че искането на ВМРО-ДПМНЕ за някакъв референдум, който да бъде изявление срещу присъединяването към ЕС, е напълно без значение, каза Ковачевски, който днес беше в Тетово на откриването на предизборната кампания за членове на Общинския съвет.

В отговор на журналистически въпрос относно днешното изявление на европейския посланик Дейвид Гиър, че ако Конституцията не бъде променена, преговорният процес ще спре, Ковачевски каза, че конституционните промени се внасят в парламента на държавата. Той напомни, че за присъединяването към ЕС страната ще трябва да направи голям брой конституционни поправки и цяла част от отговорностите, които в момента принадлежат изключително на Северна Македония, ще бъдат прехвърлени на ЕС, защото ние влизаме в Съюза с други 27 държави , колкото са в момента. /БГНЕС