Ковид-19 причинява диабет при пълните хора


Коронавирусът може да е причина за създаването на неправилни връзки между мастните клетки, което да доведе до диабет.

Такъв пример е 57-годишната Нола Съливан от Айдахо, САЩ.

„Загубих вкуса и обонянието си, имах ужасно главоболие, болки в тялото, крампи, умора, гадене, повръщане, диария“, казва тя. Отнема й месец, за да изчезнат крампите и продължително главоболие. Почти три месеца отсъства от работа.

„Когато най-накрая се върнах на работа в аптеката, забелязах, че съм ужасно жадна през почти целия работен ден. Отдадох това на Ковид, тъй като съвсем наскоро го прекарах. Пих цели литри вода", разказва Съливан, която е фармацевт. Като професионалист, обаче, жената се сеща, че това може да е признак за диабет, затова решава да провери кръвната си захар. Човек се счита за диабетик, когато нивата на глюкоза в кръвта му достигнат 180 надхвърлят милиграма глюкоза на децилитър кръв. При Съливан стойността е надхвърляла 500.

В скорошно проучване на повече от 3800 пациенти с Ковид, малко под половината са развили високи нива на кръвна захар, включително такива, които преди това не са били диабетици. Научното откритие е публикувано от кардиолога Джеймс Ло и колегите му в Cell Metabolism. Около 91 процента от интубираните пациенти с Ковид са имали висока кръвна захар, както и почти 73 процента от хората, починали от болестта, съобщават изследователите.

Откритието за връзката между диабета и Ковид е направено още преди година и половина. През март и април 2020 г. - месеци преди Съливан да хване вируса, медицинският център на Колумбийския университет в Ню Йорк е пълен с пациенти с Ковид. Там ендокринологът Утпал Паджвани забеляза, че „много от тези хора идват с много високи нива на кръвната захар. Ло също забеляза, че много от пациентите с Ковид в интензивното отделение на неговата болница имат висока кръвна захар

Хората понякога развиват диабет с напредването на възрастта, но пациентите на Ло с висока кръвна захар често са били „млади, на 30-те и 40-те години“, казва той. А нивата на глюкоза в кръвта им е била до два пъти повече от допустимата стойност, което показва диабет.

Лекарите установяват, че хората с високи нива на кръвна захар са с 15 пъти по-висок риск от интубация и 3,6 пъти по-висок риск от смърт в сравнение с хора с контролиран диабет.

Какво точно кара кръвната захар да се покачва и причинява диабет при пациенти с Ковид е загадка. Някои доказателства намекват, че коронавирусът заразява клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин - хормон, който понижава нивата на кръвната захар, като сигнализира на клетките да приемат захар и да я изгарят за „гориво“ на тялото. /БГНЕС