Кой си играе на война в Черно море?

Сергей Рябков

Сергей Рябков

Провокаторите, които продължават да устройват „игрички" в Черно море, ще си получат заслуженото. 

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за списание „Международная жизнь". Повод за коментара му бе инцидента край бреговете на Крим с британския разрушител Defender.

„С провокаторите трябва да се разговаря възможно най-директно, по същество, като обяснявате елементарно защо следващият път е по-добре да оставят провокациите си настрана и да не се намесват тук, защото ще си получат заслуженото. Рисковете от конфликти могат да се увеличат още повече. Морето не е място, където такива игрички са допустими", предупреди Рябков.

Има ли основания Русия да се изживява като господар на Черно море и да отправя явни заплахи?

Рябков не за първи път прави такива  скандални внушения.  Декларативните му изявления звучат опасно, защото умишлено пропагандира, че НАТО, което той нарича провокатор, е заплаха за сигурността и мира в Черноморския регион. Неговият дидактичен тон звучи и като предупреждение към Запада, да се възпира от  „провокации“ в Черно море, които да станат повод за конфликт, в който Русия няма да остане пасивен наблюдател.  Кремъл просто цинично се изживява като собственик на Черно море.

Ако обаче припомним ситуацията, която се създаде около британския разрушител Defender, съвсем логично възникват въпросите – кой в същност си играе игрички в Черно море и кой реално търси сблъсък в този регион.  

Британския разрушител Defender, който плаваше край бреговете на Крим в края на юни, бе предупреден с няколко изстрела от страна на Русия, за да го накарат да напусне уж „руските териториални води“. По информация на кореспондентът на БиБиСи Джонатан Бил британският кораб тогава се е намирал в пределите на 12-милната крайбрежна зона, която от гледна точка на международното морско право е в украински териториални води. Въпреки това в  небето кръжели двайсет бойни самолета на руските военно-космически сили. Надалеч отеквали гърмежи.  А от Москва предупреждавали Великобритания, че ще бомбардира кораби на британския военноморски флот, ако извършат още една провокация във водите край руския полуостров.

Това че Русия възприема Крим като част от територията си, след като го анексира през 2014 година с военна сила и фалшив референдум, и досега е теза, неприемлива за Запада. Международната общност продължава да смята Крим за част от Украйна. Отстоявайки тази своя позиция Великобритания отхвърли руската версия за случилото се в акваторията на Черно море като провокация, отбелязва Ройтерс. Освен това, факт е, че руските власти редовно съобщават за провеждането на продължителни учения в акваторията на Крим с цел да сплашат военноморските сили на държавите от НАТО, които Русия официално обяви като свой най-голям враг. За разлика от тях Алиансът, който е военно-отбранителен съюз, има като основна задача  да пази границите на страните членки на НАТО от евентуални заплахи и да възпира Русия от агресивни действия, в това число и към нейните съседи от Черноморския регион, но не и да участва в такива. А демонстрацията на непризнаването на анексията на Крим от Москва е ключова част от черноморската стратегия на Алианса, разработена след 2014-а година, което предполага постоянно присъствие в региона на натовски кораби. Но само в болните мозъци на руските военни и представители на властта „присъствието“ на НАТО се възприема като „провокации“, като съществуваща опасност от реален военен конфликт, предизвикан от НАТО. Още повече, че не друг, а именно високопоставен служител на Кремъл отправя заплаха към Алианса, е не той към Русия.