КПКОНПИ внася искове за отнемане на имущество на стойност над 7 млн. лв.

КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната на стойност 7 384 493, 82 лв. В тях е включена и стойността на 22 недвижими имота, както и на моторни превозни средства.

2 193 000 лв. се претендират от Румен Колев пред Окръжен съд – Силистра. Проверката на Комисията срещу него е започнала след обвинение от прокуратурата за това, че е избегнал плащането на данъци в особено големи размери.

Общо 12 недвижими имота се претендират от Веселин Христов, Радмил Ранов и Мартин Малпаси. Те са обвинени от прокуратурата за ръководство (Веселин Христов) и участие в организирана престъпна група за производство на наркотици и извършване на финансови операции без разрешително. Исковите молби срещу Веселин Христов и Мартин Малпаси се внасят в Софийски градски съд, а срещу Радмил Ранов – в Окръжен съд – Кюстендил. Стойността на иска срещу Христов е 932 056,24 лв., като в него е включена и стойността на едноетажна жилищна сграда в гр. София, идеални части от три апартамента и от един поземлен имот в столицата. Исковата молба срещу Малпаси е в размер на 668 335,68 лв., а срещу Ранов – 505 658,23 лв.

В Окръжен съд – Варна се внася искова молба срещу Лиляна Марикина, на стойност 609 086,19 лв. Тя е обвинена от прокуратурата като участник в организирана престъпна група, действала с користна цел - въвеждане в заблуждение на гръцки граждани, че следва да преведат парична сума на полицейски служител, за да се осуети наказателно преследване срещу техни роднини. Срещу другите двама обвинени от прокуратурата участници в организираната престъпна група, КПКОНПИ внася искови молби в Окръжен съд – Разград. От Данаил Илиев - обвиняем като ръководител на ОПГ, се претендира сумата от 229 244,89 лв., в която е включена и стойността на един недвижим имот и две моторни превозни средства. Той е с обвинение и за това, че е склонявал лице към проституция. Срещу Диян Димов се внася искова молба на обща стойност 102 075,58 лв., в която са включени 1 недвижим имот и 3 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Варна се внася иск срещу Живко Димов на стойност 228 538,66 лв., като се претендират и два недвижими имота и три моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за разпространение на високорискови наркотични вещества.

Срещу братята Калин и Калоян Радулови се внасят искови молби в Окръжен съд – Монтана на обща стойност 36 390, 70 лв. Те са обвинени от прокуратурата за лихварска дейност и изнудване.

От Гюлнар Сали се претендира сумата от 211 133,01 лв. пред Окръжен съд – Силистра. В исковата молба е включена стойността на 4 моторни превозни средства. Сали е с обвинение от прокуратурата за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери.

В Окръжен съд – Плевен се внася иск срещу Емил Шопов на стойност 169 264,63 лв., като в него е включена и стойността на две моторни превозни средства. Той е с обвинение от прокуратурата за това, че е монтирал техническо средство на банкомат, за да извлече информация за съдържанието на дебитни и кредитни карти.

Срещу Асен Симеонов се внася иск в Софийски градски съд на стойност 353 049, 62 лв., а в сумата е включена и цената на един недвижим имот и един автомобил. Проверката на КПКОНПИ срещу Симеонов е започнала след уведомление за повдигнати две обвинения от прокуратурата за това, че е участвал в организирана престъпна група за получаване на подкупи за издаване на решения на ТЕЛК, като в групата са участвали и длъжностни лица.

В СГС се внася иск срещу Камелия Радева на стойност 448 200,97 лв. В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), гр. София, тя не е подала в срок годишната си декларация по ЗПКОНПИ. В такива случаи законът предвижда пълна имуществена проверка. Стойността на исковата молба е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи.