Кралев: БФС трябва да възстанови 144 хиляди лева на държавата

Прокуратурата си води собствено разследване, нашият доклад е даден на вътрешния министър

Красен Кралев

Красен Кралев

Министерството на младежта и спорта иска Българския футболен съюз да възстанови 144 510 лева от отпуснатите средства за развитие на Детско-юношеския футбол и организирането на Европейското първенство за юноши до 17 години в Бургас. Това разкри спортният министър Красен Кралев пред Би Ти Ви.

Проверката на ММС започна още в края на годината и е установила определени нарушение при изразходването на държавните средства от страната на Футболния съюз.

"Проверката приключи отдавна, водим кореспонденция с БФС на тази тема. Становището на нашите експерти е, че БФС трябва да възстанови 144 510 на Министерството на младежта и спорта. Проверката обхвана 11 договора на стойност 5 642 000 за период от 2015 до 2018 година. Провериха се няколко такива програми, едната е за средства, отпуснати за развитие на Детско-юношеския футбол, с които бяха закупени екипи на децата. Всички 591 клуба, освен един, потвърдиха, че са получили екипите, които са с нужното качество. От сумата, която отпуснахме за Европейското първенство по футбол за юноши през 2017 година, БФС трябва да възстанови 142 хиляди лева, заради по-дълги период на наемане на стадиона на Черноморец от нужното", обясни Кралев.

"Възраженията на Футболния съюз са, че от УЕФА са искали 24-часово наемане на съоръженията, което ние признаваме, но няма как да признаем по-дългия срок. От тук-нататък има два пътя - или БФС ще приеме нашата констатация и ще възстанови сумата, или ако не я приемат и възразят, съдът ще реши кой е прав", допълни той.

"Прокуратурата си води собствено разследване, нашият доклад е даден на вътрешния министър", завърши Кралев.