Красен Кралев: Приемането на допинг е основна политика на Русия

Руската антидопингова агенция е давала фалшиви данни на УАДА

Красен Кралев

Красен Кралев

„Това решение е безпрецедентно и е най-тежкото, което е налагано в историята на спорта. Руската антидопингова агенция не съответства със Световната антидопинговата агенция“. Това каза спортният министър Красен Кралев пред БТВ.

Той обясни, че забраната на Русия да участва в световни спортни форуми е заради неспазване на кодекса. По думите му, антидопинговата агенция в Русия е манипулирала резултати, които е пращала на колегите си от УАДА. Кралев уточни, че няма на руснаците няма да бъде забранено например кръг от състезанието в Сочи, както и Европейското първенство по футбол, тъй като според критериите на УАДА не са от толкова голямо световно значение. 

"Допингирането на спортистите е държавна политика на Русия", коментира спортният министър и допълни, че това е доказано от информация на Григорий Родченков - бивш директор на Московския антидопингов център.  През 2015 г. той избягал в САЩ и станал агент на ФБР. Тогава направил разкрития за допингирането. "Учудващо е упорството на страната да не признае за участието си в допингирането на спортистите. Руснаците твърдят, че това са данни на човек, който е емигрирал в САЩ. Според тях е имал възможност да манипулира данните. Така или иначе се установи чрез разследване, че е имало много сериозна манипулация", поясни Кралев.