Красен Станчев: Бюджетът няма особено отношение към доходите

"Държавният бюджет няма особено отношение към доходите. Поне 75% от доходите се формират извън бюджета. Да се прави бюджет, за да се увеличат доходите на хората, не виждам как това ще стане. Доходите биха се увеличили, ако се намалят определени данъци - примерно корпоративният данък, т.нар. данък "Печалба". Увеличаването на минималната работна заплата (МРЗ) е увеличаване със закон на доходи, което се плаща от някой друг, ако не е от бюджета". 

Това каза пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. По думите му с увеличаването на МРЗ се увеличават потенциално доходите на работещите на минимална заплата, но се блокира възможността за работа на онези, които искат да работят под МРЗ - на временен или на почасов трудов договор.

"Усложнява се доста икономиката и около 1,5 млн. души, които работят за себе си и не някой друг им плаща работната заплата, ще си останат там, където са в момента. А това е групата хора, които за последните 10 години имат най-малко увеличение на доходите. Те са и тези, които решават изхода при изборите, защото те са недоволните, те са тези, които нямат доверие на политиците и т.н. Онези, които са готови да започнат работа за възнаграждение под МРЗ, независимо за колко часа на ден работа става въпрос, те няма да могат да си намерят работа и има предположение, че те няма да спазват закона и ще работят за онова, което им се дава на ръка, което означава, че няма да се финансират т.нар. спестовни фондове в икономиката - това са пенсионните фондове, образованието и здравеопазването ", коментира икономистът.