Красимир Ципов: Румен Радев изви ръцете на БСП, избирателната активност няма да е толкова ниска, колкото се опитват да ни внушат

Президентът определи дата, която ще попречи на наши сънародници в чужбина, особено в католическите страни и в Израел, да гласуват

Красимир Ципов

Красимир Ципов

Слави Трифонов е много сериозна загадка, не сме видели никакви сериозни приоритети от неговата партия

Ясно заявихме своята позиция, че 6 месеца преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс, казва пред Faktor.bg депутатът от ГЕРБ  

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Ципов, защо опозицията в парламента иска толкова настоятелно промени в Изборния кодекс, с това ще повлияе ли на резултатите на вота на 4-ти април? 

- От ГЕРБ ясно заявихме своята позиция, че 6 месеца преди изборите не трябва да се правят промени в Изборния кодекс. След като се приеха промените в кодекса през есента на 2020 г., единствената ни цел бе да уредим въпроса с гласуването на лицата, които са поставени под карантина и съответно как те да подадат своя глас. Опозицията, по всяка вероятност, още отсега си търси извинение за лошите резултати на 4-ти април. Именно поради тази причина се предлагат активна регистрация и видеонаблюдение с една единствена цел, да отправят безсмислени обвинения към управляващите. Не се зададоха важните въпроси – защо бяха тези консултации при президента Румен Радев, при положение, че той определи дата, която ще попречи на наши сънародници в чужбина, особено в католическите страни, да успеят спокойно да упражнят своето право на глас заради решението на Румен Радев. Включително ще има затруднение и за някои общности в Израел, където се също се честват празници. 

- С какво обаче ще попречат камерите в секциите, ако не засягат личния избор на хората? 

- Видеонаблюдението няма с какво да попречи и заявихме, че нашите притеснения са свързани с това, че в регламента за защита на личните данни образът на лицето е вид „биоментрична информация“. Ако опозицията толкова държеше на заснемането, можеше да зададе въпрос към Комисията за защита на личните данни. Тя можеше да даде свое мнение, дали има проблем при заснемане на лицата на членове от изборните комисии. Чухме различни становища, че става въпрос за длъжностни лица и няма проблем. Това е така, но членовете на СИК са такива по смисъла на Наказателния кодекс, а не по Закона за защита личните данни. Нека всеки един избирател сам да прецени какво цели опозицията с предложението за видео заснемане и дали няма да има провокации след приключване на изборния ден и отново да се каже, че „управляващите са манипулирали вота“? Всъщност точно по този начин може би ще се търси оправдание за лошия изборен резултат.

- От БСП обвиняват управляващите, че разхлабват мерките срещу пандемията, за да има по-ниска избирателна активност. Ще има ли ГЕРБ полза от по-малко избиратели и кой ще спечели от хората, които „ще отидат за гъби“?

- Който си прави подобни тънки сметки за избирателната активност, винаги губи, но  все пак трябва да отчитаме, че сме в ситуация на пандемия. В доста държави се проведоха избори в условия на пандемия и видяхме различна избирателна активност. Аз обаче смятам, че тя няма да е толкова ниска, колкото се опитва да се внуши. ГЕРБ не желае ниска избирателна активност, а напротив – ние винаги сме искали хората спокойно да могат да упражнят правото си на вот. 

- Парламентът в последните си дни приема ударно законопроекти. Какви решения предвиждате още преди разпускането на Народното събрание? 

- Приехме важни промени в различни закони като тази в Закона за движението по пътищата, според  който предишен собственик на МПС ще може да заяви заличаване на регистрацията му, когато недобросъвестен купувач не го е регистрирал на свое име в установения в закона срок. С промени в този закон от края на 2017 г. се предвиди срок, в който МПС – то трябва да се регистрира след като е било прехвърлено пред нотариус и ако не се изпълни това задължение регистрацията се прекратява. Преди тази промяна обаче много моторни превозни средства бяха прехвърлени, но не бяха регистрирани от недобросъвестните нови собственици и затова се водеха на името на продавачите, като дори срещу такива български граждани бяха завеждани наказателни дела в чужбина поради факта, че с такива превозни средства са извършвани престъпления. За подобни случаи бяхме сезирани от омбудсмана и поради тази причина приехме тази промяна в закона, която ще даде възможност до края на 2023 г. добросъвестните продавачи да могат да поискат заличаване на регистрацията, когато са продали автомобила назад във времето, а той не е бил регистриран от купувача по различни причини. Смятам, че и в новото Народно събрание ще продължим да работим така, че да решаваме проблемите на хората. 

- Румен Радев пак се подготвя за Трети март и за поход до връх Шипка? Държавният глава ли се оказа основната опозиция срещу управлението на ГЕРБ през последните 4 години? 

- Няма смисъл да коментираме поведението на г-н Румен Радев през последните 4 години. Той показа, че не може да бъде обединител на нацията, а само търси начин, за да предизвика разрив в обществото. Включително и по време на празници. Нека да припомним неговите послания от миналата година за „софийския и шипченския щам“ на вируса, което бе достатъчно показателно. Няколко дни след неговото изказване на Трети март беше въведено извънредно положение. Всеки сам може да избира как да отбележи празника. Председателят на парламента Цвета Караянчева ще бъде на Шипка, за да почете жертвите, а не да държи речи, с които се цели единствено конфронтация. По всяка вероятност  Радев ще постъпи точно по този начин. За своя мандат до момента той показа, че не може да олицетворява единството на нацията, както и че защитава само свои интереси и такива на партията, която го издигна. 

- След като самият държавен глава обяви, че ще се бори за втори мандат, зад него не застанаха основните му партии от 2016 г. – ДПС и БСП. Готви ли се нов сценарий, в който Румен Радев няма роля? 

- Предстоят интересни президнетски избори, на които ще видим дали БСП ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори мандат, въпреки че той към този момент извива ръцете на левицата и я „принуждава“ да застане зад него. Категорично ГЕРБ след изборите на 4 април няма да направи коалиция с БСП, както и с ДПС. Нашите естествени партньори биха били досегашните коалиционни партньори  – ВМРО, а защо не и новата коалиция между НФСБ и „Воля“. За мен е малко вероятно да се споразумеем с „Демократична България“, ако успее да влезе в новия парламент. Моите лични очаквания са в следващото 45-о Народно събрание да влязат 5 политически субекта. ГЕРБ ще е водещата политическа сила и тя ще определя условията. Това са нашите очаквания. 

- До каква степен ще има влияние Слави Трифонов, на когото социолози дори дават, според свои проучвания, второ място? 

- Слави Трифонов е много сериозна загадка. До този момент не сме видели никакви сериозни приоритети, представени от тях, с изключение на въпросите, които се поставиха на референдум в края на 2016 г. Виждаме тепърва кои са лицата от неговия екип и каква е тяхната експертиза. Трябва да изчакаме изборите и резултатите от тях, след което да преценим с кой да водим диалог за сформиране на стабилно мнозинство, което да излъчи правителство.