Красимир Вълчев открехна къде е кутията на Пандора при кандидатстване във ВУЗ с матури

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

„Никой не може да бъде сигурен за опасността от коронавирус в детските градини. Разчитаме на родителите, които имат възможност да задържат децата си у дома, но много от тях вече трябва да ходят вече на работа. В момента преминаваме от крайна изолация към „отивайте на работа“. Всичко това се случва и в други страни, в други сектори, но здравето е най-важно. Който може да си гледа децата, да не ги пуска на детска градина“. Това заяви пред БНТ образователният министър Красимир Вълчев. 

„Матурата не е лесна и също е изпит. 38 висши училище и преди това приемаха в различни специалности със зрелостни изпити. Има що-годе надеждни гаранции за не преписване. В областта на изкуствата и математиката, например, няма как да се влезе без изпити, защото има по-задълбочени познания. Ние не очаквахме, че онлайн уроците ще провокират повече учениците да внимават. Новите технологии ги провокират към по-голям интерес. Системата направи големи крачки с иновативните методи на обучение. Уникално е и взаимодействието между учители и родители. Майки и бащи видяха колко е трудно, защото преди това не бяха влизали в класните стаи. Голямата ни задача за бъдещето е децата да взаимодействат с учителя, но и да се използват технологии и електронни платформи. Трябва да научим децата да са дигитални ползватели, а не само получатели“, каза още Красимир Вълчев. 

Министърът отвори кутията на Пандора. Вълчев постави най-важният въпрос, който вълнува зрелостниците и родителите им - до каква степен ще бъдат честни матурите и как, особено в по-малките градове и села ще бъде спряно преписването. Дали няма да се получи така, че тийнейджъри със знания по история и български няма да попаднат в един курс в потока по право с връстници, чиито роднини са били квестори и са опорочили изпита, както многократно се случва? Проф. Александър Джеров предложи дово сито, което да не бъде пред прага на университетите, а аулите, където преподавателите трябва да завишат изискванията си и да "шкартират" случайно попадналите студенти.