Кръстиха операта в Модена на Мирела Френи и Лучано Павароти, тръгна подписка за кръщаване на улица в София на името на италианската прима

Година след смъртта на оперната звезда Мирела Френи  в родния и град, Модена, местният „Театро Комунале“  - една от водещите  белкантови сцени в света, бе наречен на името на легендарната певица и на нейния партньор –  тенора Лучано Павароти. „Мирела и Лучано бяха нашите посланици пред света. Чест е за всички жители на Модена, че оперният театър  ще носи имената на тези големи певци“, каза  пред заседанието на общинския съвет кметът на Модена  Джан Карло Муцарели. Сред присъстващите бяха  председателят на Съвета,  Фабио Поджи,  дъщерята на Мирела Френи – адвокат Микаела Маджиера, директорът на театъра, Алдо Сисило, както и известният журналист Алберто Матиоли, който пише по проблемите на операта. Бе прожектиран кратък видеофилм, посветен на творчеството на голямата певица и на партньора и, Лучано Паваротиq ,разказаха пред faktor.bg гости на събитието.

Първият съпруг на Мирела Френи, пианистът Леоне Маджиера, сестрата на певицата, Марта Френи, както и внуците и – Матия и Гая Превиди,  не пропуснаха събитието. Кметът Джан Карло Муцарели наблегна в словото си и на факта, че Мирела Френи и Лучано Павароти вече са  

исторически личности,

дали съществен принос за културата на Модена. Дъщерята на Мирела Френи – адвокат Микаела Маджиера, бе най-развълнувана от всички. „Майка ми и Лучано обичаха Модена, сега Модена им връща тази обич“, каза Микаела.

Неведнъж Микаела Маджиера е изтъквала в интервюта голямото си уважение и привързаност  към втория съпруг на майка си – легендарния бас Николай Гяуров. Той се отнасял с топлота и обич и към самата Микаела, и към нейните две деца – Матия и Гая. Неслучайно след смъртта на Гяуров, потомците му – Елена и Владимир Гяурови, дават съгласието си той да бъде погребан в Модена – града, където бе живял щастливо с Мирела Френи.

Днес в Модена има улица „Николай Гяуров“

Целият свят почита Мирела Френи. Изкуството и е добре познато и в България, тъй като тя неведнъж гастролира на сцената на Софийската опера. По инициатива на трима журналисти – Елиана Митова, Христо Николов и Светослав Пинтев, у нас тръгна подписка за кръщаването на улица в София на името на Мирела Френи. Подписката е подкрепена от широк кръг интелектуалци – министърът на културата по времето на социализма, Георги Йорданов, професор Светозар Донев, директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова, директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, главният диригент на Музикалния театър Юли Дамянов, диригентът Валентин Бобевски, артистите  Александър Мутафчийски, Добрина Икономова, Катерина Тупарова, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Георги Маноел Димитров, пианистката Ваня Йорданова – Грива, хористите Кънчо Попов, Дельо Марковски, Кирил Марков, Георги Пердухов, хормайсторите Стефанка Желязкова и Лиляна Станиславова, певците Велислав Велев, Ирена Бояджиева, Христо Харалампиев, директорът на музея „Борис Христов“ Елена Драгостинова. . Припомняме, че приживе Мирела Френи получи последното си признание от България – кристалното колие на Съюза на българските музикални и танцови дейци  с председател Станислав Почекански.  В близки дни подписката  за именуване на улица на името на Мирела Френи ще бъде внесена  в Столичната община.