Кръстосан разпит за министър Ананиев, Дариткова не даде думата на шефа на НЗОК

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

Здравният министър Кирил Ананиев дойде на изслушване в ресорната комисия в парламента. Депутатите искат да узнаят какви са услугите за здраве и какви средства са предвидени за тях през 2020 г.

Изслушването на Ананиев става на фона на скандала с частните болници. Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев обяви тези дни, че едно и също лекарство се е изплащано 7 пъти по-скъпо на частните лечебни заведения в сравнения с държавните. От Националното сдружение на частните болници излязоха с позиция, че се наслагва умишлено напрежение.

Още в началото имаше пререкания между членове на комисията и председателя й и председател на ПГ ГЕРБ , съобщава Новини.бг. Самият здравен министър настоя да отговори шефът на НЗОК по въпроса с въпросната наредба. Дариткова на няколко пъти предупреди депутатите да задават въпроси само за цялостна политика, а не по конкретни въпроси.

Електронна система за лекарствата

През месец юни-юли е имало процедура по събиране на заявки на болниците за необходимите лекарствени продукти. Това е станало изцяло електронно.
В процедурата е имало 203 индивидуални заявки. През септември е стартирала първата електронна обществена поръчка за закупуване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични заболяване. Тя е на стойност 1,8 млрд. лв. Имало е подадени 27 предложения от 16 участника. Те са отворени на 8 ноември 2019 г.

"Комисията е разгледала подадените данни и предстои да отвори ценовите предложения и след това ще има електронен търг в реално време за определяне изпълнителите на рамковото споразумение. Предприети са и действия за гарантиране на системата. Има и цялостен независим одит на системата. Това е една нова система, след приключването на новия търг през февруари ще има нови 5 обществени поръчки", обясни министър Ананиев.

Ще има ли епидемия в Перник?

Ситуацията в Перник е спокойна и на този етап няма заплаха за поява на епидемия от ешерихия коли, успокои Кирил Ананиев. Той увери, че е създадена необходима организация, ако се стигне до извънредна ситуация. При необходимост пациенти от пернишката болница могат да бъдат посрещнати във ВМА и "Александровска болница" в столицата. "Дай Боже, да няма епидемия", каза още министърът.

След пожара в психодиспансера

Необходимо е обследване на сградата на психодиспансера в София, която пламна в края на декември миналата година. Ще се извършат строителни-монтажми дейности. По предварителни разчети ремонтът ще струва около 3 млн лв. "Всички пациенти са добре, осигурено е тяхното лечение", каза здравният министър и подчерта, че при пожара не е имало пострадали пациенти.