Кръв от хора, които са се възстановили от COVID-19, може да помогне за лечението

Кръв от хора, които са се възстановили от COVID-19, може да помогне за лечение или предотвратяване на заболяването при други, съобщава Радио Voice of America

Учените се подготвят да установят дали инжектирането на пациенти с бистрата течна част от кръвта, известна като плазма, от пациенти, възстановили се от коронавирусна инфекция, може да спрат вируса.

Това е отдавна известно лечение, използвано повече от век срещу различни вирусни епидемии - от грипната пандемия от 1918 г. през тази от морбили през 30-те години на миналия век до епидемията от ебола през 2014 г.

Когато пациентите се възстановят от заболяване, кръвта им съдържа антитела към вируса, който го е причинил. Антителата са като предупредителните знамена на имунната система. Когато вирусът заразява пациент отново, тези предупредителни знамена привличат вниманието на имунната система към нашественика и тялото може да се пребори с него.

Инжектирането на пациенти със серум от преболедували може да предизвика очаквания имунен отговор.

"Ако можете да съберете тези антитела и да ги дадете на хора, които или са били изложени на вируса и следователно са в риск, или са в началото на заболяването, тогава имате голям шанс да го предотвратите или преодолеете", каза д-р Шмуел Шохам, доцент по медицина в Училището по медицина на университета „Джон Хопкинс“.

Шохам казва, че може този метод може да действа като превенция за хора с висок риск, като например здравните работници. Ваксините действат, като карат имунната система да произвежда антитела срещу отслабена или мъртва версия на вируса. Плазмата ще осигури тези антитела, но само временно. Пациентите, получаващи плазма, не произвеждат свои собствени антитела, така че защитата в крайна сметка би изчезнала след кратък период от време.

Китайските лекари лекуваха някои пациенти с плазма от оздравели, но не и в контролирани клинични проучвания, така че не е ясно колко е ефективен метода.