Кравчук разкри при какви условия Украйна ще се откаже от Минския формат

Леонид Кравчук

Леонид Кравчук

Украйна ще се откаже от Минския формат за уреждане на конфликта в Донбас, ако преговорите стигнат до задънена улица. Това заяви в коментар за УНН началникът на украинската делегация в Минск, първият президент на Украйна Леонид Кравчук, посочва Гордон.

"Искам да опитам да направя нещо ... Ако не успея и нищо друго не се предложи в замяна, а отново се вземат решения само и единствено в интерес на Русия, тогава аз самият ще кажа, че Минският формат се е изчерпал, в края на краищата, Украйна направи всичко, което може ... Ако изпаднем в задънена улица и не успеем да разрешим този проблем, тогава трябва да търсим друг формат", изтъкна той.

През 2014 г., веднага след анексията на Крим, Русия започна въоръжена агресия в източна Украйна. Боевете са между украинските въоръжени сили, от една страна, и руската армия и подкрепяните от Русия бойци, които контролират части от Донецката и Луганска области, от друга. Официално Руската федерация не признава агресията си в Украйна, въпреки фактите и доказателствата, представени от Украйна.

Преговорите за уреждане на конфликта се водят в рамките на тристранната контактна група в Минск (Украйна - ОССЕ - Русия) и Нормандската четворка (Украйна - Германия - Франция - Русия).

Доскоро украинската делегация в Минск се оглавяваше от втория президент на Украйна Кучма. На 28 юли кабинетът на президента обяви, че Кучма е подал оставка. На 30 юли украинският президент Владимир Зеленский  назначи Кравчук за ръководител на делегацията. Първият украински президент заяви, че основната му мисия на тази позиция е да бъде прекратена войната в Донбас.

Превод: Faktor.bg