Краят на лотарията дойде, ами сега?

Днес „Държавен вестник“ обнародва в новия си брой приетите промени в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. С тях се прекратяват и лицензите на действащите лотарии, макар първоначално за това да се предвиждаше срок от 3 месеца.

Промените влизат в сила в 3-дневен срок.

Това означава, че моментни лотарийни игри от тук нататък ще могат да се организират само от държавния спортен тотализатор. Изключение правят томболата, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори. Спортният тотализатор ще може да организира лотарийни игри единствено в тотопунктове. Забранява се продажбата им в търговски обекти и в близост до училища.

Въпреки наложените ограничения законодателят не наложи пълна забрана за рекламата на хазартните игри. Както и в момента забранена е само пряката реклама, която директно приканва потребителите да участват в игри от този род.

Официално спира и продажбата на лотарийни билети на частните лотарии. Непродадените талони, които според търговците са на стойност между 27 и 35 млн. лв. ,трябва да бъдат унищожени до края на годината. Контрол върху тази процедура ще упражнява Държавната комисия по хазарта.

Какво се случва с печалбите и с търговците?

Законодателят прие неизплатените до този момент печалби да се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра т.е. както досега. Първоначално идеята бе частните оператори, чиято дейност се прекратява, да учредят банкови гаранции в полза на държавата и чрез тях да се осигурят средства за неизплатените печалби и да бъдат възмездени търговците с непродадени талони. Предложението фиксираше и краен срок за погасяване на задълженията по неизплатени суми, но в крайна сметка не бе прието.

Така държавата прехвърли на Божков и компания отговорността за изплащане на задълженията и си изми ръцете.